Sommige vruchten hebben de naam dat ze niet of minder gezond zijn omdat er minder voedingsstoffen in zouden zitten. Zoals b.v. de komkommer en de watermeloen omdat ze vooral uit water zouden bestaan.
Komkommer en watermeloen afkomstig uit dezelfde plantenfamilie
Van citrusvruchten, rood fruit en blauwe bessen weten we wel dat ze heel gezond zijn en veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Maar van komkommer en meloen wordt vaak gedacht dat, hoewel ze lekker zijn, ze minder gezond zouden zijn. Ook al bevatten ze inderdaad veel water, toch behoren de komkommer en watermeloen, die beide tot dezelfde komkommerfamilie horen, thuis in het rijtje van gezonde voeding. Andere vruchten in de komkommerfamilie zijn augurk, pompoen en courgette.
De watermeloen
De watermeloen is een heerlijk zomerfruit. Lekker zoet, dorstlessend en verkoelend. De naam is niet voor niks watermeloen, want deze meloen bestaat maar liefst voor 92% uit water. Toch bevat de watermeloen een flinke hoeveelheid gezonde voedingsstoffen.
Per 100 gram is de voedingswaarde van watermeloen:
- 30 kcal
- 0,2 g vet
- 8 g koolhydraten waarvan 0,4 gram voedingsvezels en 6 gram suikers
- 0,6 gram eiwitten
- 8,1 mg vitamine C
- 28 mcg vitamine A
- 0,2 mg ijzer
- 112 mg kalium
- 10 mg magnesium
- 7 mg calcium
- 0,3 mg bètacaroteen
- 4,5 mg lycopeen
bron: usda
Met name vitamine C en kalium komen in hoge mate voor in de watermeloen, net als het antioxidant lycopeen, zelfs nog meer als in de tomaat. De watermeloen bevat ook bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Watermeloen is dus rijk aan voedingsstoffen, maar bevat relatief weinig calorieën. Een ideaal slank tussendoortje.
Je koopt misschien niet vaak een hele watermeloen. Je kunt vaak parten kopen. Kijk goed of ze er fris uitzien en kies voor zware parten met donkere pitten. Je kunt de pitten trouwens zonder problemen opeten.
De komkommer
Heel geschikt om te gebruiken in salades vooral op warme dagen. Komkommer wordt meestal rauw gegeten of ingelegd in het zuur. Omdat komkommer veel minder suikers bevat, levert het minder calorieën.
Voedingswaarde 100 gram komkommer met schil
- 15 kcal per 100 gram
- 0,2 gram vet
- 3,6 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram vezels en 1,7 gram suikers
- 2,8 mg vitamine C
- 16,4 mcg vitamine K
- 5 mcg vitamine A
- 16 mg calcium
- 13 mg magnesium
- 142 mg kalium
- 0,2 mg zink
- 0,2 mg ijzer
bron: usda
Behalve vitamine C bevat de komkommer stoffen die verzachtend werken op de huid en zwelling wegnemen. Vaak wordt aangeraden om komkommer op gezwollen oogleden te leggen of op een zonverbrande huid.
De schil van de komkommer bevat veel vezels, en verschillende mineralen als kalium en magnesium.
Een verse komkommer hoort fris donkergroen te zijn en stevig aan te voelen. Om ze te beschermen tegen stoten tijdens transport en insecten wordt op komkommers vaak een waslaagje aangebracht. Wil je de komkommer met schil eten (de schil is juist heel gezond), kies dan voor een biologisch gekweekte komkommer.
Komkommers kunnen slecht tegen warmte, dus je bewaart ze het beste in de koelkast.