Druk, druk, druk. Een groeiend aantal mensen voelt zich constant gestrest. Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge vrouwen en alleenstaanden gevoelig zijn voor van deze vorm van emotionele en lichamelijke uitputting.
Hoeveel mensen hebben een burnout?
Volgens een onderzoek in 2021 nam het aantal burnouts flink toe. Naar schatting had 18 procent van de Nederlandse vrouwen een burn-out of heeft er één gehad. In 2015 was dit nog 9,4 procent. Het aantal overspannen mannen ligt veel lager namelijk
Voorkomen is beter dan genezen
Herstellen van een burnout kan lang de tijd nodig hebben. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat iemand er weer een beetje bovenop is. Voordat iemand zich weer 100% voelt, kan jaren duren. Het is daarom belangrijk om de aanwijzingen en symptomen vooraf te herkennen.
Krijg jij een burnout?
Hier volgen 10 aanwijzingen en symptomen van een (dreigende) burnout.
1. Je voelt je nooit uitgeslapen
Je voelt je vaak moe en hebt het idee dat je altijd en overal kan slapen. Overdag vooral. ’s Nachts kun je juist moeite hebben met inslapen of doorslapen. En als je al slaapt, word je nooit uitgeslapen wakker.
2. Je wilt wel, maar het lukt je niet
Je bent best ambitieus en je doet je best op je werk, thuis en overal maar het lukt je gewoon niet. Alsof je constant achter de feiten aanloopt. Je hebt nooit het gevoel dat je het goed genoeg doet. Je hebt juist het gevoel dat je vaak tekort schiet.
3. Je hebt vaker het gevoel dat het je allemaal te veel wordt
Kleine taken waar je voorheen je hand niet voor omdraaide, worden je nu snel te veel. Je hebt regelmatig het idee dat je verdrinkt in je taken en je verantwoordelijkheden.
4. Je wordt emotioneel om niks
Je stemming kan snel omslaan, je kunt om de kleinste dingen in tranen uitbarsten.
5. Je hebt nergens meer plezier in
Je hebt meer plezier echt plezier in. Niet in je werk, maar ook niet in je hobby’s, sporten of andere bezigheden die je anders met veel plezier deed. Je moet je er toe zetten om ze te doen.
6. Je bent heel snel geïrriteerd
Kleine dingen irriteren je. Je kan het niet meer in het juiste perspectief zien. Je maakt van een kleine mugjes hele grote olifanten en je kan vaak het geduld en begrip niet opbrengen om op een redelijke manier te reageren. De mensen in je naaste omgeving moeten het ontgelden.
7. Je komt altijd tijd tekort
Je hebt constant het idee dat je tijd te kort komt om je doelen te bereiken of om je taken te doen op een manier dat jij er tevreden over bent. Je hebt het druk, voelt je gehaast, opgejaagd en chronisch gestrest.
8. Je bent veranderd in een pessimist
Iedere dag is een slechte dag, er lijken geen goede dagen meer tussen te zitten. Je kan de problemen en zorgen niet meer van je af zetten of vergeten. Je kunt ze alleen maar op een negatieve manier bekijken. Je verliest de hoop en het ontbreekt je aan energie om ze aan te pakken.het boek te lezen (hardop lezen werkt volgens onderzoek het beste)
9. Je weerstand wordt lager
De constante stress is een aanslag op je lichaam en je immuunsysteem. Het gevolg is dat je weerstand lager wordt. Je pakt iedere griep en verkoudheid mee en het kost je ook nog eens langer om er van af te komen. Je raakt uitgeput.
10. Je zit in een negatieve spiraal
Omdat je lichamelijk en geestelijk niet lekker in je vel zit, zie je overal tegen op en heb je nergens meer plezier in. Je zegt steeds vaker afspraken af, meldt je ziek op je werk en trekt je steeds meer terug uit het sociale leven. Je raakt in een isolement.