logeren

5 Tips om uit logeren te gaan als je kind nog in bed plast

Uit logeren gaan kan best een uitdaging zijn. Gaan slapen zonder papa en mama is een beetje spannend. Maar dat wordt het helemaal als je kind nog niet (helemaal) zindelijk is ’s nachts. Bedplassen is thuis al heel vervelend, maar als je aan het logeren bent is het nog vervelender. Zeker als je kind al wat groter is en zich eigenlijk schaamt voor nachtelijke ongelukjes. Gelukkig kan je kind toch uit logeren met deze 5 tips!

1. Neem een plaswekker mee

plaswekker Dryly

Een plaswekker is een speciale wekker, die gekoppeld is aan sensors in het ondergoed van je kind. De wekker detecteert al dat je kind moet plassen nog vóórdat er daadwerkelijk een ongelukje gebeurt. Als je kind dus een plaswekker meeneemt naar het logeerpartijtje, kunnen ongelukjes voorkomen worden. De plaswekkers van Dryly zijn te vermommen als knuffel, zodat je kind hem ook mee kan nemen zonder dat het opvalt dat hij of zij een plaswekker nodig heeft.

2. Gebruik een waterdicht laken

Het is natuurlijk erg vervelend als je kind tijdens het logeerpartijtje een compleet doorweekt bed mét een nat matras heeft. Dat is eenvoudig te voorkomen door je kind een waterdicht laken mee te geven. Dat kan je kind over de matras doen, zodat alleen het laken nat wordt. Als je kind soms meerdere ongelukjes per nacht heeft, kun je meerdere waterdichte lakens meegeven.

3. Bespreek het probleem

Je kind wil natuurlijk het liefst dat niemand weet van het probleem. Maar dat is niet altijd de beste oplossing. In het geval van een logeerpartij is het natuurlijk verstandig om het probleem te bespreken met degene bij wie de logeerpartij plaatsvindt. Anders kan het bedplassen een vrij onaangename verrassing zijn. Bovendien kun je dan ook afspraken maken over hoe je dit gaat aanpakken. Geef jij extra beddengoed mee, of vindt degene bij wie je kind gaat logeren het goed om dit zelf te regelen? Wat moet je kind doen als er een ongelukje gebeurt? Dat soort dingen is handig om te weten.

4. Steun je kind

Bedplassen is vervelend, maar is niet onoverkomelijk. Veel kinderen schamen zich ervoor, zeker als ze wat groter worden. Toch is het niet iets om je voor te schamen. Je kind kan er niets aan doet dat het ’s nachts misgaat. En dus is het goed om dit ook regelmatig te zeggen en je kind ermee te steunen. Bedplassen kan zorgen voor veel onzekerheid en een slechter zelfbeeld bij je kind. Steun je kind en bespreek dit dus ook uitgebreid voordat je een logeerpartij voorstelt.

5. Gebruik subtiele luiers

Het is natuurlijk niet fijn als je tijdens een logeerpartij in bed plast. En zeker niet als het een feestje is met vriendjes of vriendinnetjes! Daarom kan je kind ook ’s nachts een luier gebruiken. Bij jonge kinderen (jonger dan 6) is dat vrij normaal en zal er niet gek over worden gedaan. Bij oudere kinderen kun je gaan voor speciale luierbroekjes die niet opvallen. Je kind kan de luier onder de pyjama aandoen op het toilet voor het slapengaan. En ’s morgens kan je kind hem ook zelf weer uitdoen en weggooien. Zorg dat je met je kind bespreekt hoe dit het handigst kan worden gedaan. Zo voorkom je ongelukjes en valt het toch niet op dat je kind een luier draagt.

Een logeerpartijtje is hartstikke leuk. Je kunt het ook niet blijven uitstellen: kinderen krijgen uiteindelijk de leeftijd waarop je gezellig meedoet aan logeerpartijtjes. Gelukkig kan dat ook, met deze 5 tips.