verslaving

5 Alledaagse gewoonten die makkelijk een verslaving kunnen worden

Iedereen heeft wel bepaalde gewoonten. Daar is niets mis mee. Maar soms verandert een gewoonte langzaam en zonder dat je er erg in hebt, in een verslaving.

Verslaving of gewoonte?

Hoe weet je of een gewoonte niet zomaar meer onschuldig is, maar dat je eraan verslaafd bent geraakt? Volgens onderzoekers is de lijn tussen gewoonte en verslaving maar heel dun.

Bij een verslaving neem of doe je dingen om een bepaald effect te voelen. Je voelt je daardoor meer ontspannen, je krijgt er juist meer energie door of je voelt je er zekerder door. Dat fijne gevoel wil je natuurlijk steeds weer en steeds vaker hebben.  Je kan er dan echt naar verlangen en minder goed functioneren zonder. Vaak heb je ook steeds meer en vaker iets nodig om hetzelfde fijne gevoel te krijgen.

Als je merkt dat je een gewoonte uit de hand is gelopen en verdacht veel op een verslaving begint te lijken, probeer het dan weer in de hand te krijgen. Kan je het niet alleen, zoek dan hulp. Dat kan bijvoorbeeld bij een instelling als Trubendorffer.

Alledaagse gewoonten die in een verslaving kunnen veranderen:

. Een drankje nemen voor het slapen

Het begint onschuldig. Je neemt ’s avonds een glaasje wijn om te ontspannen en om beter te slapen. Maar na verloop van tijd wordt dat glas steeds groter of heb je er twee nodig om hetzelfde effect te krijgen. Als je na verloop van tijd merkt dat je niet meer zonder kan en je meer dan twee glazen nodig hebt om te ontspannen en te slapen, dan weet je dat de gewoonte uit de hand is gelopen.

2. Je mobiel

Veel mensen lijken tegenwoordig wel vastgekleefd aan hun mobiel. Ze kijken er om de paar minuten naar en reageren op ieder bericht. Het gaat soms zover dat ze zich onplezierig of angstig voelen als ze merken dat ze hun mobiel niet bij zich hebben, de batterij bijna leeg is of als ze geen bereik hebben. Als het zo is, dat je je paniekerig gaat voelen zonder mobiel, dan begint het verdacht veel op een verslaving te lijken.

3. Netflixen

Het lijkt onschuldig en dat is het ook in de meeste gevallen. Lekker doorkijken van de ene aflevering na de andere. Het kijken naar tv-series kan voor sommigen meer worden dan ontspanning. Het is een soort ontsnappen aan de werkelijkheid waardoor je niet meer aan je dagelijkse beslommeringen hoeft te denken. Als je je slaap gaat opgeven om series te kijken en daardoor ’s ochtends niet meer uit je bed kan komen gaat het echt de verkeerde kant op.

4. Hardlopen

Hardlopen, de één moet er niet aan denken, de ander doet het alleen om af te vallen en nog een ander kan er niet meer mee stoppen. Je verwacht het misschien niet, maar ook zoiets gezonds als hardlopen kan een verslaving worden. Als je chagrijnig wordt als je niet kan hardlopen, je ook gaat hardlopen als je eigenlijk te moe bent, steeds vaker en langer gaat hardlopen of als je er dingen voor opgeeft of afzegt, dan is het niet langer meer een gezonde gewoonte.

5. Sociale media

Af en toe eens op je Facebook pagina kijken en een berichtje posten kan helemaal geen kwaad natuurlijk. Maar bij sommige mensen loopt het uit de hand. Ze lijken niets meer te kunnen doen zonder er een foto/selfie van te maken en erover te schrijven op Twitter of Facebook. Ze zijn constant bezig om hun leven er op de sociale media zo interessant en leuk mogelijk uit te laten zien. Als er veel likes en reacties komen zijn ze blij. Dat houd je niet lang vol natuurlijk en daar word je niet gelukkig van.