voeding die ontgift en vocht afdrijft

10 x voeding die ontgift

Laatst bijgewerkt:

Heb je een tijdje niet goed op je voeding gelet en te veel en te vet gegeten? Dan kan je je wel eens moe, vol of niet fit voelen. Hier 10 voorbeelden van voeding die ontgift, vocht afdrijft en je lichaam helpt om afval- en gifstoffen af te voeren. Doe tegelijkertijd even rustig aan met geraffineerde producten, suiker, vlees, vet en alcohol.

10 Voorbeelden van voeding die ontgift, vocht afdrijft en afvalstoffen afvoert

1. Citrus vruchten

Neem bij voorkeur citroen of grapefruit. Begin ’s ochtends met een glas water met het sap van een halve citroen. Of maak ’s ochtends een verse sap van 2 uitgeperste mandarijnen, een (rode) grapefruit en een sinaasappel. Wacht na dit sapje een half uur met het eten of drinken van andere dingen.

Citrusvruchten zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en het mineraal kalium. Van kalium is bekend dat het een rol speelt bij het afdrijven van vocht (14)

groene thee gezondheid

2. Groene thee

Maak er een gewoonte van om regelmatig een kopje groene thee te drinken. Veel drinken is zowiezo belangrijk voor de afvoer van giftige stoffen. En groene thee is ook nog eens rijk aan anti-oxidanten en heeft een ontgiftende werking op de lever.

Hoe gebruik je het?

Zet groene thee met water dat net van de kook af is en laat hem trekken tot de gewenste sterkte. Vind je groene thee niet lekker, doe er dan naar smaak wat citroensap of verse gember bij.

mung bonen

3. Mungbonen

Wat minder bekend, maar heel gezond en veel gebruikt in de Ayurvedische keuken zijn mungbonen. Mungbonen zijn (gedroogde) zaden, die als je deze laat ontkiemen uitgroeien tot taugé. Mungbonen zijn een goede bron van proteïnen en vitamine B. Ze helpen onder andere het cholesterol op peil te houden. Mungbonen staan ook bekend om hun ontgiftende en reinigende werking (1).  Dit komt omdat de boontjes veel vezels bevatten en de darmen reinigen. Je kunt mungbonen kopen bij de toko.

Hoe gebruik je ze?

Je kunt mungbonen b.v. verwerken in een schotel met rijst, knoflook.

knoflook zuiverend

4. Knoflook

Daar is ie weer, de knoflook. Dit kruid komt in veel meer rijtjes gezonde voeding voor. Aan de knoflook worden al eeuwenlang veel gezonde eigenschappen toegeschreven. Het is rijk aan antioxidanten, is ontstekingsremmend en het activeert de enzymen van de lever waardoor meer gifstoffen afgevoerd worden (2).

Hoe gebruik je het?

Je haalt het meeste uit de knoflook als je hem vers (dus niet gedroogd) gebruikt en bovendien rauw. Bijvoorbeeld uitgeperst met wat olijfolie als dressing voor een salade.

rode bieten ontgiften

5. Rode bieten

Rode bieten zijn heel gezond omdat ze zo rijk zijn aan antioxidanten en veel ijzer bevatten. Bieten ontgiften de lever en zuiveren het bloed (3).

Hoe gebruik je ze?

Je kunt ze verwerken in een salade of drinken als sap. Omdat het sap van alleen bieten niet heel lekker smaakt kun je het het beste mengen met b.v. wortelsap of versgeperst appelsap.

groene groenten detox

6. Groene groenten

Gezonde groenten als kool, broccoli, spinazie, waterkers en spruiten horen zeker thuis in het rijtje voeding die ontgift. Ze zitten vol vezels en stimuleren de spijsvertering. Ze bevatten ook veel vitamine A en C, ijzer, betacaroteen en calcium. Maar de stof die helpt bij het detoxen is sulforafaan (4, 5, 6).

Hoe gebruik je ze?

Je hebt het meeste profijt van deze groenten als je ze rauw eet. Boerenkool en spruiten kun je beter eerst koken of nog beter, stomen.

artisjok

7. Artisjokken

Meerdere studies (11, 12, 13) hebben aangetoond dat het regelmatig eten van artisjokken de werking van lever en gal bevordert. Ze bevatten de stof cynarine die aanzet tot productie van meer gal waardoor de spijsvertering vlot verloopt. Het maakt artisjokken tot één van de meest ontgiftende voedingsmiddelen.

Hoe gebruik je ze?

Kook de artisjokken net gaar. De blaadjes van de artisjokken en het hart zijn eetbaar. De blaadjes kan je in een sausje dippen van mosterd, mayonaise en azijn.

8. Yoghurt

Yoghurt bevat bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora. Als de darmen goed werken worden afvalstoffen zo optimaal mogelijk afgevoerd. Als de yoghurt ook nog probiotica bevat dan wordt de werking nog versterkt. Je kunt yoghurt goed combineren met fruit of noten.

Hoe gebruik je het?

Yoghurt kan je zo eten of met wat fruit, havermout en/of noten.

9. Lijnzaad

Lijnzaad bevat oplosbare en niet oplosbare vezels. Deze vezels mengen zich met gifstoffen in je lichaam en voeren deze af (10). Lijnzaad voorkomt ook dat gif- en afvalstoffen worden opgebouwd in de darmen. Lijnzaad is ook zeer rijk aan lignaan, een sterke antioxidant. Bovendien zijn ze rijk aan omega-3 vetten die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.

Hoe gebruik je het?

Om er het meeste profijt van te hebben, maal je het lijnzaad, b.v. in een koffiemolen. De smaak van lijnzaad is niet bijzonder, maar ook niet echt sterk. Meng gemalen lijnzaad met een glas warm water en drink het op of voeg het toe aan je smoothie of aan yoghurt. Je kan ook bakken met lijnzaad en het toevoegen aan een cake, pannenkoeken of granenrepen.

vochtafdrijvende groenten

10. Vochtafdrijvende vruchten, groenten en fruit

Er zijn een aantal groenten die vochtafdrijvend werken. Dat zijn bijvoorbeeld asperges, wortel, tomaat, bleekselderij, venkel, ananas, komkommer, peterselie (9) en selderij. Ze bevatten onder andere veel kalium. Ook heel goed maar minder smakelijk zijn paardenbloem (7) en brandnetel (8), die je als thee kunt drinken. Vooral de paardenbloementhee is erg bitter.

Met het overtollige vocht verdwijnen ook gif- en afvalstoffen uit je lichaam. Dit kan ook helpen bij wallen onder de ogen.

Hoe gebruik je ze?

Eet meer van deze groenten als je vocht vasthoudt. Eet de kruiden en vruchten bij voorkeur rauw in bijvoorbeeld een salade. Asperges kun je licht stomen of grillen.