10 Onwaarheden over fruit

Laatst bijgewerkt:

Er is veel te doen over fruit. Het levert vitaminen, mineralen en antioxidanten maar ook suikers en calorieën.

Dat betekent niet dat je geen fruit moet eten, maar ook niet dat je onbeperkt fruit moet eten. Lees hieronder een paar interessante feiten en onwaarheden over fruit.

wort
1. Eet zoveel fruit als je wilt, het is gezond

Soms wordt gedacht dat fruit een gezond tussendoortje is waarbij je je niet hoeft in te houden. Dat is helaas niet waar vanwege de suiker in fruit. En teveel fruitsuikers worden in je lichaam snel omgezet in buikvet. Volgens de richtlijnen eet je bij voorkeur 2 stuks fruit en 200 gram groenten per dag. En zelfs dat halen de meeste Nederlanders niet. Wil je tussendoor meer gezond snacken of let je op de lijn, vervang dan fruit zoveel mogelijk door groenten. Neem bijvoorbeeld een paar wortels of stukken komkommer.

Over het algemeen geldt: ‘Wat fruit kan, kan groente beter.

2. Fruit eet je het beste na de maaltijd

Nee, fruit eet je het beste ’s ochtends of net vóór- of nadat je je lichamelijk flink inspant. Fruitsuiker of fructose wordt in de lever omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen in de lever en in de spieren voor het moment dat je die energie nodig hebt.

Heeft je lichaam op dat moment al voldoende glycogeen in voorraad, dan zet je lichaam de fructose maar ook de glucose en alle andere koolhydraten om in vet, en in het bijzonder vet op de buik.

3. Het maakt niet uit welk fruit, als je maar fruit eet

Dat is niet zo. De ene fruitsoort levert meer vezels en andere meer suiker en dus meer calorieën zoals bananen, druiven en mango’s bijvoorbeeld. Als je wil afvallen of gevoelig bent voor een schommelende bloedsuikerspiegel dan zijn bessen, frambozen of ander rood fruit een betere keuze voor je.

olij
4. Elke fruitsoort bevat suiker

Dat is verrassend genoeg niet zo. Er zijn een paar uitzonderingen, namelijk de avocado, de olijf en de kokosnoot. Deze leveren wel vet, gezond vet gelukkig.

5. Gedroogd fruit is een goed alternatief voor vers fruit

Als het om puur fruit gaat waarbij alleen het vocht ontbreekt, dan wel. Soms kunnen voedingsstoffen daardoor extra geconcentreerd worden, zoals bij cranberry’s bijvoorbeeld. Maar aan de andere kant oogt gedroogd fruit een stuk kleiner terwijl het hetzelfde aantal calorieën en suiker levert. Omdat ze er kleiner uitzien ben je geneigd er meer van te eten. Bovendien wordt gedroogd fruit vaak gezoet en bewerkt om het langer houdbaar en fris van kleur te houden. In dat geval lijkt het meer op snoep dan op fruit.

bevr
6. Bevroren fruit is minder gezond dan vers fruit

Dat is zeker niet zo. Bevroren fruit is een goede en vaak goed betaalbare vervanger van vers fruit. Dit fruit wordt vaak precies op het juiste moment geoogst en snel daarna ingevroren waardoor er nauwelijks voedingsstoffen verloren gaan. Een prima manier om zo in de winter je fruit gebruik aan te vullen. Wel even op de verpakking lezen of het niet bewerkt of gezoet is.

7. Fruitsap is een goed alternatief voor fruit

Vruchtensappen in pak zijn verhit om ze langer houdbaar te maken en worden vaak eerst ingekookt en zo geconcentreerd om ze later weer bij te vullen met water tot sap. Er is dan nagenoeg niks van de voedingsstoffen over.

Bij vers geperst sap krijg je misschien wel dezelfde vitaminen binnen maar de vezels ontbreken. Vezels zorgen ervoor dat je bloedsuiker niet zo snel stijgt. Eet je een stuk fruit in zijn geheel dan helpt dat om voldoende vezels binnen te krijgen en om je bloedsuiker geleidelijker te laten stijgen. Smoothies zijn een betere optie omdat daar meestal de hele vrucht gebruikt wordt.

8. Fruityoghurt telt als één stuk fruit

Kant-en-klare yoghurt waar stukjes fruit, een klodder jam of een fruitsmaakje aan toegevoegd is, hebben weinig tot niets met echt fruit te maken. Nog afgezien van de toegevoegde suikers. Een bakje ongezoete yoghurt met vers fruit daarentegen is erg gezond, vooral als ontbijt.

9. Het is altijd beter om organisch fruit te kopen

Dat hangt af van de fruitsoort. Sommige fruitsoorten zijn meer vervuild door pesticiden dan anderen die nauwelijks vervuild zijn. Lees er hier meer over.

app
10. Appels koop je het hele jaar vers

Helaas appels kunnen soms wel tot een jaar oud zijn als je ze koopt. Appels die je koopt in augustus kunnen dus best van oktober het jaar daarvoor zijn. Maar door betere koel- en bewaarmethodes zijn ze extra lang houdbaar.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *