10 Misverstanden over fruit

Laatst bijgewerkt:

Er bestaan verschillende misverstanden over fruit en hoe gezond of ongezond het is. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende fabels en misvattingen.

1. Je kan onbeperkt fruit eten

Fruit is een gezond tussendoortje. Met fruit krijg je vezels, vitaminen en mineralen binnen. Toch is het niet zo dat je onbeperkt fruit kan eten en dat komt door de suiker in fruit. Te veel fruitsuikers verhogen de bloedsuikerspiegel en worden in je lichaam snel omgezet in buikvet.

Volgens de richtlijnen eet je bij voorkeur 2 stuks fruit en 200 gram groenten per dag. Meer mag ook maar kan voor buikklachten zorgen en het fruitzuur kan je gebit aantasten. Wil je tussendoor meer gezond snacken of let je op de lijn, vervang dan fruit zoveel mogelijk door groenten. Neem bijvoorbeeld een paar wortels of stukken komkommer.

Over het algemeen geldt: ‘Wat fruit kan, kan groente beter.

2. Fruit eet je het beste na de maaltijd

Nee, ieder moment is goed om fruit te eten. Je lichaam kan fruit en fruitsuikers prima verteren, zolang je het met mate eet. Een paar extra tips:

  • Op een lege maag – Bij veel mensen zal fruit het beste verteren op een lege maag en alleen, dus niet in combinatie met andere voedingsmiddelen. Dit voorkomt gisting en een opgeblazen gevoel. Het geldt in het bijzonder voor meloen en citrusfruit.
  • 30-60 minuten voor je gaat sporten – Heb je behoefte aan. meer energie dan is fruit zoals een banaan, appel of een paar dadels heel geschikt om snel extra koolhydraten binnen te krijgen om te verbranden tijden het sporten.
  • Combineer fruit met proteïnen en gezonde vetten – Eet fruit samen met noten, yoghurt of kwark. Hierdoor vertraag je opname van suikers en voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel.
  • Fruit voordat je gaat slapen – Lichte fruitsoorten zoals bessen of een kiwi kan je voor het slapen gaan eten. Fruit met veel suiker zoals mango of ananas kunnen voor extra energie zorgen en dat wil je niet voor het slapen gaan.

3. Het maakt niet uit welk fruit, als je maar fruit eet

Nee, iedere fruitsoort levert weer andere voedingsstoffen. De ene fruitsoort levert meer vezels en andere meer suiker en dus meer calorieën zoals bananen, druiven en mango’s bijvoorbeeld. Variëren is belangrijk om van alle gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren.

Als je wilt afvallen of gevoelig bent voor een schommelende bloedsuikerspiegel dan zijn bessen, frambozen of ander rood fruit een betere keuze voor je.

olij
4. Elke fruitsoort bevat suiker

Dat is verrassend genoeg niet zo. Er zijn een paar uitzonderingen, namelijk de avocado, de olijf en de kokosnoot. Deze leveren wel vet, gezond vet gelukkig.

5. Gedroogd fruit is een goed alternatief voor vers fruit

Als het om puur fruit gaat waarbij alleen het vocht ontbreekt, dan wel. Soms kunnen voedingsstoffen daardoor extra geconcentreerd worden, zoals bij cranberry’s bijvoorbeeld.

Aan de andere kant oogt gedroogd fruit een stuk kleiner terwijl het hetzelfde aantal calorieën en suiker levert. Omdat ze er kleiner uitzien ben je geneigd er meer van te eten.

Let op dat gedroogd fruit niet gezoet en/of bewerkt is om het langer houdbaar en fris van kleur te houden. In dat geval lijkt het meer op snoep dan op fruit.

bevr
6. Vers fruit is gezonder dan diepvries fruit

Nee, diepvriesfruit bevat net zoveel voedingsstoffen als vers fruit en is vaak ook nog goedkoper. Dit fruit wordt vaak precies op het juiste moment geoogst en snel daarna ingevroren waardoor er nauwelijks voedingsstoffen verloren gaan. Fruit uit blik of pot is ook gezond, mits je kiest voor fruit op sap en niet op siroop.

7. Fruit in een pot of blik is ongezond

Nee, fruit uit blik of pot is over het algemeen net zo gezond als vers fruit voor wat betreft voedingsstoffen, vitamines, vezels en mineralen. Maar er zijn wel wat aandachtspunten:

  • Verschil tussen ‘op sap’ en ‘op siroop’:
    • Fruit op sap: Dit betekent dat het fruit in het eigen sap drijft. Dit sap bevat weinig toegevoegde suiker. Fruit op sap staat daarom in de Schijf van Vijf als je het uitlekt en is een gezonde keuze.
    • Fruit op siroop: Hier zit het fruit in een mengsel van water en suiker, waardoor het fruit veel suiker opneemt. Dit maakt het minder gezond en het staat daarom niet in de Schijf van Vijf
  • Bewerking: Bij het inblikken of in pot doen wordt het fruit verhit, waardoor een klein deel van de vitamines verloren kan gaan. Dit verschil is minimaal.
  • Toevoegingen: Soms wordt er zout of suiker toegevoegd, vooral bij fruit op siroop. Controleer dus altijd het etiket.
  • Smaak en structuur: Fruit uit blik of pot smaakt vaak iets anders en is zachter dan vers fruit, maar dat heeft geen invloed op de gezondheid.

8. Fruitsap is een goed alternatief voor fruit

Nee, bij vers geperst sap krijg je misschien wel dezelfde vitaminen binnen maar de vezels ontbreken. Vezels zorgen ervoor dat je bloedsuiker niet zo snel stijgt. Eet je een stuk fruit in zijn geheel dan helpt dat om voldoende vezels binnen te krijgen en om je bloedsuiker geleidelijker te laten stijgen. Smoothies zijn een betere optie omdat daar meestal de hele vrucht gebruikt wordt.

Vruchtensappen in pak zijn verhit om ze langer houdbaar te maken en worden vaak eerst ingekookt en zo geconcentreerd om ze later weer bij te vullen met water tot sap. Er is dan nagenoeg niks van de voedingsstoffen over.

9. Fruityoghurt telt als één stuk fruit

Kant-en-klare yoghurt waar stukjes fruit, een klodder jam of een fruitsmaakje aan toegevoegd is, hebben weinig tot niets met echt fruit te maken. Nog afgezien van de toegevoegde suikers. Een bakje ongezoete yoghurt met vers fruit daarentegen is erg gezond, vooral als ontbijt.

10. Het is altijd beter om organisch fruit te kopen

Dat hangt af van de fruitsoort. Sommige fruitsoorten zijn meer vervuild door pesticiden dan anderen die nauwelijks vervuild zijn. Lees er hier meer over.

Lees ook: Maakt fruit dik?

app