Wat kost een uitvaart?

Een overlijden is altijd ingrijpend en emotioneel.

En terwijl de familie en vrienden rouwen, moet er ook nog heel veel geregeld worden in korte tijd. In de eerste plaats de uitvaart. De familie wil natuurlijk graag een zo mooi mogelijk afscheid van hun familielid. Helaas hangt daar een prijskaartje aan.

Wensen

Niemand wil graag nadenken over de dood en doodgaan. Vandaar dat de familie vaak niet precies weet wat voor ideeën en wensen de overledene had voor de uitvaart. Zeker als het om een plotseling overlijden gaat, tast de familie vaak in het duister. Daarbij komt dat de tijd beperkt is en dat er niet veel tijd is om dingen te bedenken en te regelen. Als die wensen wel bekend zijn maakt het de organisatie van de uitvaart wel wat makkelijker. Maar de uitvoering van die wensen kunnen ook geld kosten.

Wat kost een uitvaart?

De kosten voor een uitvaart hangen vooral af van de keuzes die je maakt. De kist, crematie of begrafenis, volgauto’s, uitnodigingen, muziek, koffietafel, steen. Het zijn allemaal keuzes die de familie moet maken en waar kosten aan verbonden zijn. Een uitvaart in Nederland kost gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro.

Uitvaartverzekering?

In sommige gevallen is er een uitvaartverzekering afgesloten. Die uitvaartverzekering kan een bepaald bedrag uitkeren of een pakket van diensten leveren, afhankelijk van waar de verzekeringnemer voor gekozen heeft. Zo’n verzekering dekt vaak (een deel van) de uitvaartkosten.

Alternatieve uitvaart

Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor een alternatieve uitvaart. Dus niet meer op de traditionele manier, maar persoonlijker. Geen dienst in de kerk of een centrum en aansluitend een koffietafel, maar bijvoorbeeld een afscheid thuis of op een ander bijzondere plek, een lunch voor familie en goede vrienden of zelfs een feest. Geen uitvaartverzorger die alles regelt, maar zoveel mogelijk zelf doen. Er zijn tegenwoordig verschillende uitvaartbedrijven die je de mogelijkheid bieden om een een uitvaart zo eenvoudig, goedkoop of speciaal te maken als je zelf wilt, zoals Uitvaartcompact.nl bijvoorbeeld. Er kan en mag vaak meer dan mensen van te voren denken. Soms wordt hiervoor ook gekozen om de kosten te drukken. Maar vaak kiest de familie hiervoor om een uitvaart persoonlijker te maken. Om een afscheid te kiezen dat past bij overledene.

 

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *