Kosten bij oversluiten hypotheek

Kosten bij oversluiten hypotheek

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn altijd kosten verbonden. Hier een overzicht van kosten waar u mee te maken kunt krijgen als u de oude hypotheek opheft en een nieuwe hypotheek afsluit.

Boeterente

U heft uw huidige hypotheek op. Dit betekent dat u het resterende hypotheekbedrag in een keer aflost. Als de looptijd van de hypotheek nog niet voorbij is, dan kost dat u in de meeste gevallen geld in de vorm van een boete voor het voortijdig beïndigen van de overeenkomst: boeterente. Hoe hoog het percentage is dat u boetevrij mag aflossen (meestal 10-20% van de totale hypotheeksom) en hoe hoog de boeterente over het resterende bedrag is, kunt u terugvinden in de voorwaarden van uw hypotheek.

Taxatiekosten

Als u voor een nieuwe hypotheek naar een andere aanbieder gaat, dan zal die nieuwe bank of verzekeraar in de meeste gevallen een recent taxatierapport eisen. Daarvoor zult u voor een waardebepaling uw huis moeten laten uitvoeren. De kosten voor een taxatie variëren, maar reken op 300 tot 750 Euro. Deze kosten zijn wel aftrekbaar van de belasting.


Afsluitkosten

Voor het afsluiten van uw nieuwe hypotheek betaalt u afsluitkosten. De hoogte van deze afsluitkosten bedragen doorgaans tussen de 1,5% tot 2% van de hoofdsom van de nieuwe hypotheek.

Notariskosten

Voor het passeren van de hypotheekakte betaalt u notariskosten. De notariskosten zullen ongeveer tussen de 700 en 1000 euro liggen. Omdat de kosten voor de akte per notaris verschillen heeft het zin om rond te kijken welke notaris de goedkoopste is.

Advieskosten

Voorheen ontving de hypotheekadviseur zijn beloning van de bank of verzekeraar in de vorm van provisie. Sinds er een provisieverbod is, kost onafhankelijk financieel advies geld. Hoe hoog dat bedrag is moet u altijd van te voren verteld worden. Er kan per uur gerekend worden of  een vast bedrag per advies.