huis taxeren

Is een taxatie overal even duur?

Er zijn best wat omstandigheden denkbaar waarbij het nodig is om je huis te laten taxeren. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen, een huis wilt kopen, de waarde voor de opstalverzekering wilt bepalen of als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten of oversluiten. Maar ook als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde die je gemeente heeft vastgesteld, is het vaak nodig om een actueel taxatierapport te hebben. Actueel wil meestal zeggen niet ouder dan zes maanden.

Wat kost een taxatierapport?

De prijs voor een taxatie ligt niet vast, maar er zijn wel richtlijnen. Sommige taxateurs vragen voor een taxatierapport een percentage van de waarde van het huis, die meestal tussen de 0,17% en 0,2% ligt, anderen hanteren een vaste prijs.

De prijs van een taxatierapport komt over het algemeen uit op een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Daarbij maakt het niet uit of het om een taxatie in Amsterdam gaat of een taxatie elders in het land. Wel verschilt de prijs per type woning. Een appartement laten taxeren is goedkoper dan een vrijstaande villa.


De prijs kan ook per taxateur verschillen. Het is daarom zinvol om de prijzen van verschillende taxateurs met elkaar te vergelijken en vooraf om een prijsopgave te vragen. Informeer ook altijd of er bijkomende kosten zijn.

Kan je zomaar elke taxateur kiezen?

Nee dat kan niet. De NWWI, het Nederlands Woning Waarde Instituut heeft een afstand bepaald waarbinnen een taxateur mag werken. Normaal gesproken kan een makelaar huizen taxeren die hemelsbreed binnen 20 kilometer liggen van waar het taxatiebureau gevestigd is. Binnen de grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht geldt een afstand van 10 kilometer en in de provincies Zeeland, Groningen en Friesland is de afstand 30 kilometer.

Hoe wordt de waarde van je huis bepaald?

Het is de taak van een taxateur om de reële marktwaarde van een huis te bepalen. Daarbij wordt rekening gehouden met een aantal factoren zoals:


  • Het woonoppervlak
  • De staat van onderhoud
  • De ligging en omgeving van het huis en de toegang tot winkels, scholen en andere diensten
  • De WOZ-waarde
  • Energiezuinigheid van de woning of het energielabel
  • Extra’s en gebreken van de woning
  • De prijs waar soortgelijke huizen in die buurt voor verkocht zijn

Het bezoek aan de woning is niet het enige dat de taxateur doet. Er komt ook het nodige uitzoekwerk bij kijken. Naast de woning zelf, moet ook het bestemmingsplan en het kadaster bekeken worden, het energielabel moet onderzocht worden en eventuele informatie over erfpacht of van de Vereniging van Eigenaren moet opgevraagd worden.

Taxatierapport of waardebepaling?

Het resultaat van de taxatie is een rapport waarin alle gegevens van de woning uitgebreid en compleet met alle details beschreven staan. Zo’n taxatierapport wordt geëist als je een hypotheek wilt afsluiten of geld wilt lenen voor een verbouwing.

Wil je je huis gaan verkopen? Dan is een waardebepaling vaak voldoende. Hierbij krijg je een vrijblijvend advies rond de waarde van je woning. Een waardebepaling is meestal gratis.