De digitale munt, durf jij erin te investeren?

Digitale munten of cryptomunten hebben iets ongrijpbaars. Je kan ze kopen maar je krijgt ze niet echt in handen. Ze bestaan slechts op papier of beter gezegd, in je een digitale wallet. De cryptomuntenhandel is heel toegankelijk en voor een klein bedrag kan je al meedoen.

Vorig jaar, 2017 was echt het jaar van de cryptomunten. Vooral de waarde van de Bitcoin steeg tot ongekende hoogten. Die waarde daalde later ook wel weer, maar toch blijft het interessant om erin te investeren. Ook voor beginners.

Wat moet je doen voor je de stap waagt?

Wat moet je doen en weten voor je je geld in cryptomunten gaat beleggen?


1. Vergaar kennis

Verdiep je in het kopen en verkopen van cryptomunten. De bitcoin is niet de enige munt, er zijn duizende andere digitale munten. Bekijk de verschillende handelsplatformen voor crypomunten. Vergelijk de betalingsmogelijkheden en de digitale munten die je er kan kopen. Je kan niet bij ieder platform dezelfde munten kopen en verkopen.  De betaalwijzen kunnen ook verschillen net als het minimum te besteden bedrag en de kosten per transactie. In deze video leer je bijvoorbeeld dat Bitcoincash kopen via Satos heel eenvoudig is.

2. Waar sla je je cryptomunten veilig op?

Je slaat je munten op in een zogenaamde wallet. De wallet maak je aan voordat je je eerste aankoop gaat doen. Een wallet  kan je vergelijken met een soort online bankrekening. Via de wallet kan je cryptomunten verzenden, ontvangen en beheren. In plaats van een bankrekeningnummer heb je nu een wallet ontvangstadres. Er zijn online, software en hardware wallets. Afhankelijk van je ervaring en de grootte van de bedragen waarin je handelt, is de ene wallet geschikter dan de ander. 

3. Welke munten kies je?

Daar zou je waarschijnlijk een heel boek over vol kunnen schrijven. Bovendien weet niemand helemaal zeker welke munten gaan stijgen of dalen. Veel beginnende beleggers kijken vooral naar de prijs van een munt. Minstens zo belangrijk is de hoeveelheid munten die op dat moment in omloop is.  Kijk daarom ook naar de totale hoeveelheid cryptomunten die op dit moment in omloop zijn en vermenigvuldig die met de actuele waarde in bijvoorbeeld euro’s. De Bitcoin mag dan de bekendste zijn, kijk ook eens naar andere munten. Hier kan je bijvoorbeeld de Bitcoincash kopen via Satos.


4. Verdeel je risico

Investeer niet al je geld in één munt maar spreid het risico door in verschillende munten te beleggen. 

5. Veiligheid voor alles

Net als met zaken of handelingen met echt geld, moet je met digitale munten ook heel voorzichtig zijn en altijd voor veilig gaan. 

Natuurlijk sla je de inloggegevens van je wallet ergens veilig op zodat je er altijd weer bijkan. Kies bij voorkeur voor een wallet met een Two Factor Authentication (2-FA). Behalve om je wachtwoord, word je bij het inloggen om een extra code gevraagd die naar een ander apparaat, meestal je mobiel wordt gestuurd. 

6. Laat je niet gek maken

De koers van cryptomunten is constant in beweging en het kan een verslavende werking hebben. Zeker als de waarde van de munten die je hebt gekocht, stijgt, wilt je de koers constant in de gaten houden. Probeer het wel leuk te houden. Stel automatische meldingen in zodat je een berichtje krijgt op je mobiel als een munt boven of beneden een bepaalde waarde komt. Het moet tenslotte geen obsessie worden….