cryptocurrency

Cryptocurrency? Kijk eens verder dan bitcoin

Wie cryptocurrency zegt, denkt al snel aan Bitcoin. Bitcoin is dan wel de oudste en meest bekende cryptomunt maar het is al lang niet meer de enige cryptomunt die interessant is. Andere crypto dan Bitcoin worden ook wel altcoins of alternatieve coins genoemd. Ben je geïnteresseerd in cryptocurrency dan zijn dit een aantal interessante en veelbelovende alternatieven.

Ethereum

Ethereum (ETH) is na Bitcoin het meest gebruikte alternatief. Ethereum maakt net als Bitcoin gebruik van blockchain technologie. Bij blockchain technologie wordt de informatie van cryptocurrency transacties opgeslagen in een blockchain, of wel een keten van blokken die beheerd worden door een netwerk van gebruikers en niet door een centraal systeem. Dat maakt het systeem transparant en veilig. Ethereum heeft wat meer mogelijkheden dan Bitcoin omdat ze de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van slimme contracten. Dit zijn contracten die vertaald zijn in code en die automatisch uitgevoerd worden. Hierdoor wordt de tussenkomst van personen of instellingen als banken of advocaten overbodig.

Ripple

Ripple (XRP) is een andere munt die steeds belangrijker wordt. Het verschil met Bitcoin en Ethereum is dat Ripple wel beheerd wordt door een centraal systeem en niet door een gedecentraliseerd netwerk van gebruikers. Ripple currency zijn heel geschikt om internationaal geld transacties te doen op een snelle en goedkope manier. Ze werken om die reden al langer samen met verschillende banken en financiële instellingen. Ripple is in Nederland verkrijgbaar via het crypto-platform Finst.


Litecoin

Verder is ook de Litecoin (LTC) een interessante alternatieve cryptomunt. De naam zegt het al, Litecoin wordt vaak gezien als een ‘lite’ versie van Bitcoin. Het gebruikt dezelfde blockchain technologie als Bitcoin maar Litecoin kan sneller transacties uitvoeren en er zijn meer Litecoin munten dan Bitcoin munten. De afspraak is dat als er 84 miljoen munten beschikbaar zijn, er geen nieuwe munten meer bijkomen. Dit om de munt stabiel te houden en inflatie tegen te gaan.

Chainlink

Chainlink (LINK) is een andere veelbelovende cryptomunt die nog steeds aan populariteit wint. De munt gebruikt dezelfde blockchain technologie als Ethereum en maakt ook gebruik van slimme contracten. De Chainlink technologie maakt het mogelijk om met andere systemen te communiceren en met verschillende blockchains samenwerken en dat maakt de munt heel aantrekkelijk.

Dit zijn vier voorbeelden van alternatieve cryptomunten waarvan in de nabije toekomst veel verwacht wordt. Natuurlijk zijn er nog vele andere veelbelovende munten zoals bijvoorbeeld EOS en Bitcoin Cash. Investeren in crypto kan lonend zijn, maar het is wel belangrijk om vooraf eerst onderzoek te doen en de ontwikkelingen op de voet te volgen.