credit card lenen

Credit card, een manier van lenen

De credit card, uitgevonden omdat mensen in Amerika het makkelijk vonden om zonder cash in een restaurant en hotel te kunnen betalen, is inmiddels een wijdverbreid betaalmiddel.

Krediet

Zonder cash betalen kan ook heel eenvoudig met je pinpas, dus dat is niet meer het enige voordeel van de credit card. Vaak is aan een credit card, zeker de speciale credit cards (gold, black of platinum card, een voorafgesproken kredietmogelijkheid verbonden. Geld uitgeven met een credit card is niet meer dan een vorm van lenen. Natuurlijk is dit niet gratis, want voor een lening betaal je veel rente.

Kosten

Aan een credit card zijn kosten verbonden. De hoogte van deze kosten worden bepaald door de hoogte van de kredietmogelijkheid, transactiekosten, de kosten voor verzekering bij mogelijk verlies, diefstal en fraude. Het overschrijden van je limiet kost bovendien ook extra geld.

Betalen op internet

Had je enkele jaren geleden voor de meeste online aankopen nog een credit card nodig, inmiddels zijn er ook diverse andere online betaalmogelijheden waarvan i-deal één van de gemakkelijkste en meest gebruikte is. Voor betalingen aan buitenlandse bedrijven is betaling wordt ook veel gebruikt gemaakt van Paypal.

Fraudegevoelig?

Vaak wordt gewaarschuwd voor credit card fraude. De kaart is zeker gevoelig voor fraude. Anders dan bij een pinpas, heb je bij gebruik van de oude credit card met alleen een magneetstrip alleen een handtekening nodig. Nieuwe credit cards worden steeds vaker van een magneetstrip en chip voorzien waarbij ook een pincode nodig is. Maar als de credit card naast de chip ook voorzien is van een magneetstrip is betalen met de kaart en een handtekening voldoende. Een credit card die in verkeerde handen valt is dus makkelijk te misbruiken. Wil je met de credit card geld (in het buitenland) uit een geldautomaat pinnen, dan heb je wel altijd een pincode nodig.

Stelen van credit card gegevens

Voor deze vorm van fraude is het niet nodig om de kaart zelf te stelen. Alleen het nummer van de kaart, de viercijferige controle en de expiratiedatum zijn voldoende om bijvoorbeeld aankopen op internet te doen. Criminelen proberen deze gegevens te achterhalen door e-mails (phishing) waarin om credit card gegevens wordt gevraagd. Eenmaal in het bezit van deze gegevens is het mogelijk om inkopen te doen, terwijl de eigenaar van de kaart dit pas merkt op zijn afschrijvingsoverzicht.

Valse credit cards

Op dezelfde manier als bij pinpassen is het mogelijk gegevens van de kaart van de magneetstrip te lezen en deze te copieëren naar andere kaarten.

Valse identiteit

Er kunnen creditkaarten aangevraagd worden door iemand met een valse identiteit. De gestolen gegevens van een bestaand persoon worden hierbij gebruikt.

Diefstal

Bij verlies of diefstal kan de credit card in verkeerde handen vallen.

Stelen uit de post

Veel credit cards worden na aanvraag per post verzonden. Het gebeurt dat kaarten gestolen worden voordat ze bij de geadresseerde aankomen.

Zicht op je uitgaven

Als je regelmatig uitgaven met credit cards doet, betaal je mogelijk te veel rente voor je lening. Ook kun je door het gebruik van credit cards het zicht verliezen op uitgaven en de kosten die daarbij horen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *