vier herfstsoepen

Vier heerlijke herfstsoepen om op te warmen

De herfst is natuurlijk het perfecte seizoen om jezelf te verwennen met warme en gezonde soepjes. Het weer koelt af, de dagen worden korter, en wat is er fijner dan met een dampende kop soep en een dekentje op de bank te zitten? Hier zijn vier smakelijke comfort-food herfstsoepen die ook boordevol seizoensgroenten zitten.

Vier herfstsoepen

1. Courgettesoep met een twist

Courgettesoep is licht, romig en eenvoudig te maken, maar kan op eindeloze manieren worden aangepast om je smaakpapillen te verrassen.

Voor een klassieke courgettesoep bak je eerst een uitje en knoflook in wat olijfolie, voeg je in blokjes gesneden courgettes toe en laat je alles even sudderen. Voeg daarna groentebouillon en een aardappel toe (voor extra romigheid), laat het geheel koken tot de courgette zacht is, en pureer de soep tot een gladde massa. Voor een twist kun je wat crème fraîche en verse basilicum toevoegen, of de soep garneren met geroosterde pompoenpitten voor een bite.

soep met pompoen
pompoensoep met gember en kokosmelk

2. Pompoensoep met gember en kokosmelk

Pompoensoep is dé herfstklassieker bij uitstek. Deze soep is heerlijk romig en vol van smaak, en door het toevoegen van gember krijgt het een aangename pittige warmte die perfect past bij het seizoen.

Begin met het roosteren van pompoenstukjes in de oven, wat de natuurlijke zoetheid naar boven haalt. Voeg daarna de pompoen toe aan een basis van gebakken ui en knoflook, samen met een stuk verse gember. Giet er wat groentebouillon en kokosmelk bij en laat het geheel sudderen. Pureer alles tot een gladde soep en serveer met een scheutje kokosmelk of wederom een paar geroosterde pompoenpitten.

3. Romige champignonsoep

Voor een hartig soepje is deze champignonsoep perfect! Champignons zijn rijk aan umami, wat deze soep een aardig smaakje geeft.

Bak champignons (bij voorkeur verschillende soorten) samen met ui, knoflook en tijm in wat boter. Voeg bloem toe om de soep te verdikken, en giet daarna groentebouillon en een beetje room erbij. Laat de soep zachtjes koken en pureer naar smaak een deel van de champignons voor een romige textuur. Je kunt ook wat champignons heel laten voor een bite. Garneer met wat verse peterselie en serveer met een afgebakken broodje.

4. Linzen-wortelsoep

Linzen en wortels zijn beide lekker vullend; ideaal voor een stevig herfstsoepje. Linzen zitten vol eiwitten en vezels.

Bak eerst ui en knoflook met komijnzaad in olijfolie, voeg dan wortels en rode linzen toe, samen met groentebouillon. Laat het geheel sudderen tot de linzen zacht zijn en de smaken zich vermengd hebben. Pureer de soep voor een gladde consistentie, of laat hem wat grover als je van textuur houdt. Voeg wat chilivlokken toe als je houdt van een wat pittiger recept.