Iedereen snurkt wel eens en dat is over het algemeen geen probleem. Chronisch snurken kan wel storend zijn, zowel voor de persoon die snurkt als voor een eventuele partner. Onder snurken verstaan we een knorrend, ratelend of snuivend geluid van de ademhaling tijdens de slaap. Het geluid kan zacht en regelmatig zijn maar ook hard en onregelmatig.
Hoe ontstaat snurken?
Snurken komt voor als de luchtweg nauwer wordt of gedeeltelijk geblokkeerd wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
- Je spieren ontspannen – Tijdens je slaap ontspannen de spieren rond je tong, keel en gehemelte. Hierdoor kan de luchtweg vernauwen.
- Je spieren verslappen – Spieren rond je tong, keel en gehemelte kunnen verslappen door oververmoeidheid en ouder worden.
- Vrije ademhaling wordt gehinderd – een verstopte neus, vergrote amandelen of een afwijkende stand van het tussenschot in de neus kunnen de vrije ademhaling hinderen.
- Trillen van weefsels – Als de luchtstroom extra sterk wordt doordat de doorgang vernauwd is, kan het weefsel gaan vibreren, wat zorgt voor een snurkend geluid.
Lees hier meer over waarom mensen snurken
Gevolgen van snurken
Voor de snurker zelf…
- Een verstoorde en onrustige slaap
Snurken kan de slaap verstoren, waardoor je vaak wakker wordt en minder diep slaapt. Goed slapen is belangrijk voor je algehele gezondheid. Slecht slapen door snurken kan gevolgen hebben voor hoe je je overdag voelt:- je kan oververmoeid raken
- je slecht concentreren
- slecht slapen maakt je gevoeliger voor stemmingswisselingen, angst en depressieve gevoelens.
- Slaap apneu: Chronisch snurken kan een gevolg zijn van slaap apneu, een kwaal waarbij de adem tijdens de slaap herhaaldelijk even stopt. Slaap apneu vergroot het risico op andere kwalen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.
Voor partners van snurkers…
- Verstoorde slaap: Ook de slaap van de partner kan onderbroken worden door het snurken van de partner. Het kan onder andere leiden tot een minder diepe slaap en een slaap tekort
- Verstoorde relatie: Chronisch snurken kan zorgen voor relatieproblemen. Bij serieuze snurkgevallen kunnen partners besluiten om apart te slapen.
Wat is er tegen snurken doen?
Gelukkig zijn er allerlei middelen en lifestyle veranderingen die snurken kunnen tegengaan of verhinderen.
Lifestyle veranderingen
- Afvallen: Door afvallen vermindert ook de hoeveelheid vet rond de nek en keel. Hierdoor krijgt lucht meer ruimte.
- Slaappositie: Slapen op je zij is beter om de luchtwegen open te houden dan op je rug slapen. Er zijn ook anti-snurk kussens die hierbij helpen.
- Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen: Deze middelen bevorderen snurken.
- Alcohol: Drink geen alcohol kort voor het slapengaan.
- Roken: Roken irriteert de luchtwegen en verhoogt de kans op snurken.
Hulpmiddelen
- Anti-Snurkbeugels: Deze beugels duwen de onderkaak en tong iets naar voren, waardoor de luchtwegen vrij blijven. De werking van anti-snurk beugels is wetenschappelijk bewezen en lijkt in 90% van de gevallen positief te werken. Voor mensen die lijden aan slaap apneu of heel erg tandenknarsen ’s nachts is de beugel niet geschikt. Bij Miss Anti Snurk verkopen ze anti-snurkbeugels speciaal voor vrouwen, die je zelf helemaal op maat kan maken.
- Neusstrips: Neusstrips openen de neusgaten waardoor je vrijer kan ademen.
- Gebruik van een luchtbevochtiger: Vochtige lucht kan droge of geïrriteerde luchtwegen verzachten, wat snurken kan verminderen.
Medische behandelingen
- Apneu masker: Een apneu masker levert lucht onder druk om de keel open te houden. Zowel het snurken als het stoppen van de ademhaling is hiermee verholpen.
- Operaties:
Bij ernstige gevallen van snurken kan een operatie helpen, zoals:- Het verwijderen van overtollig weefsel in de keel.
- Gebruik van radiogolven om weefsels in de keel te verkleinen.
- De stand van het tussenschot in de neus corrigeren.
Lees hier welke middelen als effectief worden ervaren
Pak snurken aan!
Door snurken aan te pakken kan de kwaliteit van je slaap verbeteren en daardoor je algehele gezondheid en misschien ook je relatie.