Mooie monnikenkop – Blauw, brokkelig, romig, rood of pittig: voor kaas heb ik een hopeloze zwak. De kaasboer is dan ook één van mijn favoriete adressen en een gevaar voor mijn portemonnee.
Het echtpaar dat de kaashandel bestiert schenkt een piepklein glaasje wijn in en laat de nieuwste kazen proeven: een bergkaasje, een speciale geit of schimmel. Ik bezwijk weer voor een stuk Reijpenaar, Vacherin du Mont d’Or en ach, die eeuwige Camembert Calvados kan er ook nog wel bij. Sinds vorig jaar is er een favoriet bijgekomen die ik alleen kende van kaastrolleys in restaurants: Tête de Moine. Een grappige rauwmelkse, halfharde kaas uit de Zwitserse Jura, gemaakt door de monniken van de abdij van Bellelay. Die prijken meestal op het etiket, mét kaalgeschoren kruin. Het kaasje lijkt op het kale hoofd van de monnik, vandaar de naam Tête de Moine = ‘monnikenkop’. Met de trommelvormige kaas van ruim een kilo én de girolle liep ik de kaaswinkel uit. De beste aankoop ooit.
In Zwitserland wordt Tête de Moine nog steeds op de natuurlijke, traditionele manier gemaakt van verse melk. Een streekproduct dat afkomstig is van de duizenden koeien die vrijuit grazen op de malse Zwitserse weiden. De kaas bevat minimaal 51% vet en heeft een volle, romige en pittig smaak die sterker wordt naarmate de kaas langer is gerijpt. Het bovenste stuk snijd je eraf en je prikt hem op de Girolle, een geniaal apparaat met een schaaf waarmee je flinterdunne kaaskrulletjes draait. De stolp kun je er apart bijkopen en dat zou ik zeker doen (ik was zo eigenwijs om eerst met folie in de weer te gaan, wat een gedoe). De kaasroosjes zien er prachtig uit en zijn verrukkelijk als borrelhapje, over salades en op de kaasplank.
Recepten
- 2 volle el roomkwark
- 1 el noten, gehakt (cashewnoten, amandelen, hazelnoten, walnoten of pecannoten)
- 1 kleine peer, geschild, klokhuis verwijderd
- zout, peper
- 14 sneetjes baquette of roggebroodrondjes ca. 4 cm Ø
- 14 Tête de Moine rozetten
- Snijd de peer in dunne plakjes of blokjes. Meng de kwark met de gehakte noten en de peerblokjes of beleg een plakje (rogge)brood met een peerplakje. Verdeel de kwark over het (rogge)brood en steek er een rozet Tête de Moine in.
- 3 sneetjes casinowitbrood, ontkorst
- 250 g garnalen
- 125 g gezouten zachte boter
- 1 bosje bieslook, fijngesneden
- 1 tl citroensap
- 12 Tête de Moine rozetten
- zwarte peper uit de molen
- Mix de boter met 200 g van de garnalen en het citroensap tot een gladde massa. Voeg 1 tl bieslook en peper naar smaak toe. Bestrijk 2 sneetjes wit brood met de boter en druk ze met de 3e snee brood tegen elkaar. Leg minstens 30 minuten in de koelkast. Snijd het brood in 6 blokjes, leg er een roset Tête de Moine en een garnaal op en garneer met bieslook.
- 8 stengels selderij van ca. 30 cm
- 200 g olijvenpasta
- 1 bosje bieslook
- 14 Tête de Moine rozetten
- Selderij in ca. 6 cm lange stukken snijden en beleggen met Tête de Moine rozetten. Garneer met een beetje olijvenpasta en fijngehakte bieslook.