Koken met granen. De lekkerste recepten met spelt, quinoa, boekweit, farro, polenta en meer.
Het is eigenlijk iets dat ik niet vaak doe, koken met granen. Havermout en boekweit af en toe. Maar veel namen van graansoorten klinken wat mij betreft niet al te aantrekkelijk: Bulgur, gierst en sorghum bijvoorbeeld. Dat klinkt toch niet alsof je daar wat lekkers mee kan maken.
Aantrekkelijke foto’s
Maar het boek koken met granen kan daar wel eens verandering in brengen. Het is namelijk een boek met heel veel aantrekkelijke foto’s van gerechten voor zowel ontbijt, soepen, salades, roerbakschotels, risotto’s en pilafs, gezonde burgers, stoofpotten en ovenschotels en natuurlijk zoete gerechten. En natuurlijk allemaal met een andere graansoort bereid.
Oude graansoorten en gluten
Gezonde voeding wordt steeds belangrijker en daardoor zijn een aantal oude graansoorten weer in de belangstelling gekomen. Granen leveren veel gezonde voedingsstoffen en veel soorten zijn ook rijk aan eiwitten en vezels waardoor ze je lang een voldaan gevoel geven. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer mensen met een glutenallergie. Maar voor die mensen blijven er gelukkig genoeg soorten graan over die glutenvrij zijn. In het boek wordt voorin vermeld welke granen je in dat geval wel en niet kunt gebruiken.
Graanwissel
Leuk bedacht is de graanwissel. Onder veel recepten staat er één. Als je een bepaalde graansoort niet in huis hebt of niet lekker vindt, welke andere graansoort(en) kan je dan gebruiken?
Over het boek
Koken met granen is zonder meer een mooi boek met handige informatie over granen en veel bruikbare recepten. Je krijgt volop ideeën om granen te gebruiken waar je ander niet aan zou denken. Om risotto van gerst te maken bijvoorbeeld, pannenkoekjes van teff of burgers van boekweit. Het overgrote deel bestaat uit vegetarische gerechten, maar niet allemaal. Het boek is geschreven door Laura Agar Wilson, Jodi Moreno en Sarah W. Caron.
Voorbeeld recept
Pilaf van Freekeh met kersen en pistachenoten
(4 personen)
200 gram ongekookte freekeh
8 kardemom peulen
8 kruidnagels
1 eetlepel olie
1 uit gesnipperd
1 theelepel gemalen kaneel
mespuntje zout
100 gram gedroogde kersen, fijngehakt
100 gram pistachenoten, grof gehakt
voor de dressing
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
mespunt zout
1. Doe de freekeh in een grote pan met 1 liter water en zet op matig vuur. Voeg de kardemom en kruidnagel toe en laat 20 minuten sudderen of totdat al het water opgenomen is. Giet eventueel resterend water af en haal de kardemom en kruidnagel eruit. Zet de freekeh opzij.
2. Verwarm intussen de olie in een grote bakpan op matig vuur en fruit de ui in 5-10 minuten glazig. Doe dan de kaneel erbij en laat nog eens 2 minuten op het vuur staan.
3. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje door elkaar. Voeg de freekeh bij het uimengsel, breng op smaak met zout en roer. Meng dan de kersen en pistachenoten erdoor. Neem de pan van het vuur, besprenkel de pilaf met de dressing en serveer hem warm.
Graanwissel: In plaats van freekeh kun je ook bulgur gebruiken. Kook 120 gram in 600 ml water.
Probeer ook eens: In plaats van de gedroogde kersen kun je abrikozen gebruiken of in plaats van pistachenoten amandelen.
[bol_product_links block_id=”bol_562a03d28c5fc_selected-products” products=”9200000045961206″ name=”kmg” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]