De gehaktbal, het is voor veel mensen een favoriete vleessoort, van jong tot oud. Maar hoe maak je ze lekker klaar? Daar valt een heleboel over te zeggen.
Inhoud
- Wat is gehakt?
- Hoe vet is gehakt?
- Welke soort gehakt neem je?
- Ingrediënten gehaktbal
- Basisrecept gehaktbal
- Gehaktballen bakken of braden
- Gehaktballen uit de oven
- Vijf recepten gehaktballetjes met saus
Wat is gehakt?
Gehakt is gemalen of gehakt vlees. Gehakt is niet de duurste vleessoort. Vaak worden wat minder malse stukken vlees gebruikt en die gaan door de gehaktmolen.
Hoe vet is gehakt?
Gehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram bevatten. Dat is wettelijk vastgelegd. Mager gehakt bevat maximaal 15% vet.
Bekijk hier het vetgehalte van gehakt van verschillende supermarkten. Uit de test blijkt het gehakt van de meeste slagers minder vet is dan dat uit de supermarkt.
Rundergehakt of half-om-half
Voor het maken van gehaktballen kan je kiezen uit verschillende soorten gehakt. Welke je kiest is een beetje je eigen voorkeur. Meestal wordt rundergehakt gebruikt of half-om-half gehakt, een mengsel van varkensgehakt en rundergehakt. Rundergehakt bevat minder vet en door toevoeging van varkensgehakt wordt de gehaktbal wat vetter en minder droog. Gehakt van kippenvlees of lamsvlees kan natuurlijk ook.
Ingrediënten van een gehaktbal?
Om gehaktballen te maken heb je nodig:
- gehakt naar keuze van het rund, varken, kip of lam of een mengsel.
- ei om de ingrediënten te binden
- paneermeel of broodkruim, panko, verkruimelde beschuit, gemalen havervlokken
- kruiden (knoflookpoeder, uienpoeder, nootmuskaat, paprikapoeder, enz.
- extra: verse kruiden, fijngesneden ui, geraspte kaas, stukjes augurk, enz.
- een scheutje melk of room maakt de gehaktballen minder droog
- wat ketjap of Buisman voor de koffie maakt ze mooi bruin (door de glucosestroop).
- boter, olijfolie of een combinatie hiervan om ze in te bakken
Basisrecept gehaktballen
Wat heb je nodig om lekkere gehaktballen te maken?
- 500 gram gehakt (rundergehakt of half-om-half)
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels melk, koffieroom
- 2 eetlepels ketjap of een schepje Buisman (voor de koffie) maakt de gehaktballen mooi bruin
- een flinke theelepel mosterd
- peper en zout naar smaak
mespuntje van elk:
- nootmuskaat
- knoflookpoeder
- paprikapoeder
- uienpoeder
- chilipoeder
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten door elkaar. Dat gaat het beste met je handen. Doe wat olie op je handen zodat het gehakt niet aan je handen plakt.
- Vorm 6 gehaktballen
Gehaktballen bakken of braden
Het heet bakken als je geen deksel op de pan doet en het heet braden als je wel een deksel gebruikt.
- Verhit boter en/of olie in de pan. Bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin terwijl je ze voorzichtig draait. Voeg als ze bruin zijn (na een minuut of 10) wat water toe en doe een deksel op de pan.
- Laat ze nog 15-20 zachtjes sudderen.
Gehaktballen uit de oven
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Maak gehaktballen van het basisrecept iets groter dan een pingpong bal.
- Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
- Bak ze 15-20 minuten tot ze bruin zijn.
Tips:
- Een gehaktbal is gaar als hij een kerntemperatuur van 70°C heeft
- Je kan gehaktballen ook koken, frituren of in de oven maken.
- Je kan met de smaak van gehaktballen eindeloos variëren.
- Als je een gehaktbal over hebt, kan je die op brood eten.
- Lees hier hoe je soepballetjes maakt