Chai is een kruidige thee die gedronken wordt in veel Aziatische landen. Lekker om zelf te maken.
Chai is eigenlijk het woord voor thee in veel Aziatische landen. Je denkt misschien bij deze kruidige thee dat het een drankje is voor in de herfst of winter. Maar thee werkt zowel verwarmend als verkoelend. Je kunt het daarom ook prima in de zomer drinken.
Chai Latte
Hier noemen we het vaak Chai thee wat dus eigenlijk dubbel op is. Chai of chai latte (chai met opgeklopte melk) is de laatste jaren in veel Westerse landen een populair drankje geworden. Het is een verwarmende thee op basis van zwarte thee en kruiden. Je kunt ook kant-en-klare chai kruidenmengsels kopen, maar het is net zo leuk om het zelf te maken.
Hieronder vind je een basisrecept. Maar je kunt natuurlijk experimenteren en variëren met kruiden en ingrediënten.
Gezond
Door alle verse kruiden is chai een gezonde drank en wel hierom:
Kaneel – Kaneel is een antioxidant die helpt bij het verlagen van cholesterol en de bloedsuikerspiegel, bovendien haat het ontstekingen in het lichaam tegen.
Gember – Gember heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is zacht voor de maag en helpt bij misselijkheid. Het versterkt je immuunsysteem.
Kardemom – Kardemom is een krachtige antioxidant die je lichaam ontdoet van schadelijke vrije radicalen. Het kan hoofdpijn, astma en andere aandoeningen van de luchtwegen verlichten omdat het de bloedtoevoer naar de longen stimuleert.
Kruidnagel – Kruidnagel is een anti-oxidant die helpt bij artritis en andere ontstekingen in het lichaam.
Zwarte peper – Zwarte peper helpen bij de spijsvertering en spelen een rol bij het afvoeren van afvalstoffen.
Dit heb je nodig
voor 4-6 koppen
- 1/2 theelepel verse geraspte gember
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- 4 groene kardemom peulen
- 1 kaneelstokje
- stukje van een vanillestokje
- 4 hele kruidnagels
- 1 steranijs
- 2 eetlepels zwarte thee
- 2 eetlepels (bruine) suiker
- 500 ml water
- 125 ml melk of amandelmelk
verder nodig
- vijzel (als je geen vijzel hebt, doe dan alles in een plastic zak en rol er over met een deegroller.
- een zeef
- een theepot of pan
Zo maak je het
- Doe de steranijs, kaneelstok, vanillestokje, kardemom peulen in een vijzel en maak ze wat fijner om meer smaken te laten vrijkomen.
- Doe de gember, peper, kaneel, kruidnagels, peulen, vanille en steranijs in een pan met 500 ml water en breng het aan de kook.
- Als het kookt neem je de pan van het vuur en doe je er een deksel op. Laat het zo 5-8 minuten trekken.
- Voeg de suiker en de melk toe en breng het opnieuw aan de kook.
- Als het kookt neem je de pan van het vuur en voeg je de thee toe. Hoe langer je de thee laat trekken hoe sterker hij wordt.
- Zeef de thee en drink het lekker op.
- Om chai latte te maken, klop je de melk op en voeg je die als laatste toe. Strooi er wat kaneel over.
Variatie
- Je kunt de steranijs vervangen door anijszaad of venkelzaad.
- Voeg wat geraspte sinaasappelschil toe.
- Voeg een snufje nootmuskaat toe (of versgeraspt).
- Voeg een laurierblad toe als je daarvan houdt.
- Vervang de suiker door honing.
[bol_product_links block_id=”bol_5518548487b6e_selected-products” products=”9200000012825163,9200000002652980″ name=”ch” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]