gezond bakken Amber Alberda

Gezond bakken van Amber Alberda

In gezond bakken geeft Amber Alberda recepten voor zoete en hartige lekkernijen zonder suiker, tarwe, koemelk en vrijwel zonder gluten.

Gezond bakken is een boek waar ik al een tijdje naar uitkeek. Verschillende recepten uit haar eerdere boeken, behoren hier inmiddels tot de favorieten. Maar aan echt lekkere en gezonde recepten om te bakken ontbrak het nog wel. Maar bij het inkijken van het boek zag ik het meteen: daar staan veel lekkere en bruikbare recepten in.

gezGezond snoepen

Gezond snoepen is niet zo makkelijk als het lijkt. Je wilt de suiker, witte bloem en boter zo veel mogelijk vermijden. En zeker als je kinderen hebt, wil je natuurlijk graag dat zij het ook lekker vinden. In dit boek vervangt Amber boter meestal door kokosolie,  de witte bloem door (volkoren) speltmeel, kokosmeel, havervlokken en/of amandelmeel en suiker door gezondere alternatieven als dadels, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing en ahornsiroop, of een combinatie hiervan.  Voor koemelk heeft ze verschillende alternatieven zoals bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk of volkorenrijstmelk, met recepten hoe je die zelf eenvoudig kunt maken. Verder maakt ze in haar recepten gebruik van ingrediënten als bananen, avocado, wortel, zoet aardappel, courgette, rauwe cacao, noten en (gedroogde) vruchten. Voor in het boek licht ze de meest gebruikte ingrediënten toe en vertelt ze waarom ze zo gezond zijn.

De recepten

Wat dacht je van toffeetaart met witte chocoladefrosting, amandelcake met blauwe bessen, kokostruffel of double chocolate brownies? Klinkt goed toch? En zeker als je dan ook nog weet dat het goed voor je is, of in ieder geval niet slecht. Ik denk dat Amber in dit boek een goede balans heeft gevonden tussen gezond en toch lekker.

Het boek

Gezond bakken is een boek waar je het hele jaar mee vooruit kan. Er staan heerlijke recepten in voor koekjes, taarten en (cup)cakes, muffins en brownies. Maar ook recepten voor brood en broodjes en baksels voor feestdagen. Het boek ziet er, net als haar andere boeken mooi en verzorgd uit, met aantrekkelijke foto’s van de gebakken gerechten. Ook handig is, dat bij de recepten met symbolen wordt aangegeven of ze tarwevrij, glutenvrij, volledig suikervrij, vrij van geraffineerde suikers, giftvrij, zuivelvrij, koolhydraatarm, bron van goede vetten, rauw of vegan zijn.

Meteen gebakken: bananenmuffins

Bij het zien van zo veel lekkere dingen wil je natuurlijk meteen gaan bakken. Gelukkig had ik bijna alle ingrediënten in huis voor de bananenmuffins. De helft van het volkorenspeltmeel heb ik vervangen door amandelmeel, citroenextract vervangen door een scheutje citroensap en wat gehakte pure chocolade 82% toegevoegd.

  • 135 g volkoren speltmeel
  • 1/2 eetlepel wijsteenzuurbakpoeder
  • 1/2 theelepel versgemalen roze himalyazout
  • 75 g kokosolie, gesmolten
  • 50 ml ahornsiroop
  • 100 ml amandelmelk
  • 1/4 theelepel vanille-extract
  • 1/4 theelepel citroenextract
  • 2 grote rijpe bananen

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes. Doe alle droge ingrediënten in een kom en voeg er vervolgens de gesmolten kokosolie, ahornsiroop, amandelmelk, het vanille-extract en citroenextract aan toe. Prak anderhalve banaan fijn tot een nat prakje en roer met een stevige garde door het beslag. Vul de muffinvormpjes voor twee derde met het beslag en zet ze circa 25 minuten in de oven. Mochten ze niet gelijkmatig kleuren, draai het mffinblik dan halverwege de baktijd om. Snijd vervolgens de resterende halve banaan in 6 dikke of 12 dunne plakjes en leg deze op de muffins zodra of vlak voor ze uit de oven komen. Laat de muffins op een koelrek afkoelen voordat je ze serveert.

bananenmuffins

Nederlands – 160 pagina’s – Unieboek Spectrum – mei 2014