Food + Bier is een kookboek dat 80 x lekker eten bedenkt bij je favoriete bier.

Omdat er nog steeds meer mannen dan vrouwen bier drinken, lijkt dit misschien meer een kookboek voor mannen dan vrouwen. En dat is waarschijnlijk ook zo. Het zijn namelijk best stoere gerechten die er in staan. Maar het is niet zo dat er veel bier in recepten zit. Je krijgt advies welk bier het lekkerst is bij het gerecht.

En dat is eigenlijk best een leuk uitgangspunt voor een boek. Zo krijg je in dit boek dus allerlei gerechten waar bier lekker bij smaakt. Van kleine bier-bites tot uitgebreide hoofdgerechten.

 fb3De hoofdstukken

Na een korte inleiding over bier begint het boek met het hoofdstuk genaamd ‘De aftrap’ met kleine gerechtjes, snacks en borrelhapjes. Gerechten die altijd kunnen. Je vindt er recepten voor gefrituurde kaas, loempiaatjes, tapaz, enz.

Het volgende hoofdstuk draait om kleine kluifjes. Dit zijn vooral kiprecepten, met hier en daar een recept voor kwartel of konijn.

In het derde hoofdstuk gaat het om grotere beesten. Recepten voor varkensvlees en rundvlees met allerlei bereidingen, zowel voor de bbq als stoofgerechten.

Hoofdstuk nummer 4 is ‘Lilian Gish’ genaamd, wat rhyming slang is voor ‘fish’. Je vindt hier recepten voor vis- en schaaldieren. Dit is wel een aanzienlijk korte hoofdstuk dan de voorgaande.

Het boek sluit af met ‘Beste Biermaatjes’. Voor iedereen die na een paar biertjes zin heeft in rijst, pasta of brood.

food + bierRoss Dobson

Ross Dobson is een down-to-earth chef uit Australië. Hij houdt van bier en goed, eerlijk eten. Hij maakt kookboeken en heeft daarnaast twee restaurants in Sydney.

Over het boek

Food + Bier is een stoer boek met stoere recepten en foto’s. Veel vlees, veel pit en bij de ingrediënten is zo op het eerste gezicht weinig rekening gehouden met het aantal calorieën. Het taalgebruik is ook stoer trouwens. Echt een leuk kookboek om aan een bierliefhebber kado te doen. Het boek heeft een originele insteek door overal een bier suggestie bij te geven. Natuurlijk zijn de recepten ook geschikt voor niet bierdrinkers

Voorbeeld recept

Lamsshoarma

Het bier dat hierbij geadviseerd wordt, is donker bier.

Nodig:

1 uitgebeende lamsbout van ongeveer 2 kg, met bot
platte broodjes, slablaadjes, yoghurt en partjes citroen

Voor de specerijenpasta:

2 eetlepels gemalen komijn
2 theelepels zwarte peperkorrels
1 kaneelstokje, in kleine stukjes
1 eetlepel zoet paprikapoeder
2 theelepels gemberpoeder
1 eetlepel zeezout
1 bos koriander
2 tenen knoflook
60 ml olijfolie

Begin met de specerijenpasta. Verhit een kleine koekenpan op hoog vuur. Doe de komijn, peperkorrels en kaneel in de pan en blij ze een paar seconden door elkaar schudden tot ze beginnen te knetteren en te roken.

Kieper ze in een kom en roer er het paprikapoeder, zout en de gember door. Laat ze afkoelen en maal ze in een specerijenmolen of vijzel tot grof poeder. Roer er de koriander, knoflook en olie door om er een pasta van te maken. Wrijf het vlees in met de pasta en zet het 6 uur of een hele nacht in de koelkast.

Verhit de oven op 220 graden C. Leg het vlees met het veel naar boven in de braadslede en zet het 20 minuten in de oven, of tot de pasta heerlijk ruikt.

Giet 250 ml koud water om het vlees heen, niet erop! Je wilt de specerijen er niet afspoelen. Dek de slede strak af met een paar laagjes aluminiumfolie, verlaag de temperatuur tot 150 graden C en braad het vlees 4 uur, of tot het zo mals is dat het spontaan uit elkaar valt.

Haal het vlees uit de oven en laat 20-30 minuten afgedekt staan om tot rust te komen en een beetje af te koelen. Pluk het vlees met twee keukentangen of vorken uit elkaar in grove stukken en serveer ze in platte broodjes of pita’s met slablaadjes, yoghurt of partjes citroen.