en papillotte

Kipfilet ‘en papillotte’ makkelijk en mals

En papillote is een kooktechniek waarbij de te gebruiken ingrediënten worden bereid in pakketjes.

Dit kunnen pakketjes zijn van vetvrij (keuken)papier, aluminiumfolie of b.v. bananenbladeren.

Omdat de pakketjes afgesloten zijn, komen de geuren en smaken van de ingrediënten optimaal tot zijn recht. Bovendien worden kipfilet en vis er heerlijk mals uit. Het is daarnaast ook nog eens een gezonde techniek. De gerechten worden als het ware gaar gestoomd. De pakketjes worden meestal in een voorverwarmde oven van 160-200 C gegaard.

En papillotte is geschikt om vis en vlees te bereiden waaraan b.v. groenten, verse of gedroogde kruiden, specerijen en wat vocht als bouillon, wijn, citroensap of olie worden toegevoegd.

Hoe moet je ‘en papillotte’ vouwen?

Je kunt en papillote pakketjes vouwen van vetvrij keukenpaper. Je vouwt een stuk papier van zo’n 35 cm dubbel. En knipt er een hartvorm van, vul het papier met je ingrediënten en vouw de randen dicht. Hieronder kan je het nog eens zien op het youtube filmpje.

Recepten

Kipfilet en papillote, met tijm-honing-mosterd

voor 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 4 el mosterd
  • 4 el honing
  • 2 dl witte wijn
  • 2 t knoflook
  • 4 wortelen
  • 8 champignons
  • 2 preien
  • wat tijm of rozemarijn (vers of gedroogd)
  • peper, zout
  • olie
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze

Scheur 4 gelijke stukken aluminiumfolie af of gebruik keukenpapier (zie hierboven). Bestrijk ze met olie. Smeer de mosterd op de kipfilets en leg ze ieder op een stuk folie. Maak de wortelen schoon en snijd ze in reepjes, de champignons in vieren en de prei in ringen en voeg ze toe. Meng de wijn met de honing, knoflook en tijm/rozemarijn en giet dit over de kipfilets.

Vouw de zijkanten van de folie naar binden en vouw ze van boven dicht.

Leg de pakketjes 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 C.

Kipfilet ‘en papillote’ met zongedroogde tomaatjes

voor 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 40 gram zongedroogde tomaten
  • 1 theelepel gedroogde basilicum en/of rozemarijn, fijngehakt
  • zout en peper
  • 1 courgette in reepjes gesneden
  • 100 gram champignons in plakjes
  • 4 theelepels boter of olijfolie

Bereidingswijze

Neem 4 vellen keukenpapier en vouw ze zoals boven is aangegeven.

Week de gedroogde tomaatjes bereid ze zoals aangegeven op de verpakking. Laat ze uitlekken.

Leg op ieder vel een kipfilet, besprenkel ze met zout, peper, basilicum/rozemarijn. Leg op iedere kipfilet 1/4 van de groenten en zongedroogde tomaatjes en boter

Vouw het keukenpapier dicht en leg de pakketjes op een vel keukenpapier Bak ze 20-25 minuten in de oven op 200 C.

Als je de pakketjes opdient, knip er dan voorzichtig een X en vouw ze open.

Zalm ‘en papillote’ met groene asperges

voor 4 personen

  • 4 stukken zalm
  • 1 citroen, het sap ervan
  • 1 citroen in dunne plakken
  • bosje bosuitjes in ringen gesneden
  • 8 groene asperges, in stukken van 4-5 cm gesneden
  • zout en peper
  • 4 x vetvrij keukenpapier

Bereidingswijze

Neem vier stukken keukenpapier en knip en vouw ze zoals hierboven beschreven.

Leg de zalm erop. bestrooi ze met zou en peper. Leg de bosui en asperge erbij. Leg op ieder stuk zalm een schijf citroen en verdeel het sap over de vier stukken zalm.

Vouw de pakketjes dicht en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 C in 20-25 minuten gaar.