De voorraadkast: deze producten koop je in Italië

Italië is een heerlijk land. Je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft vooral dat genieten hier tot kunst verheven wordt. Dat wil je niet beperken tot de paar weken dat je er op vakantie bent. Reserveer daarom wat ruimte in je koffer(bak) voor de terugreis voor deze producten! In Italië zijn ze namelijk een stuk goedkoper.

Weinig tot geen eten weggooien: da’s logisch Net als besparen op stroom door de meest voordelige energieleveranciers te vinden, kun je ook besparen op boodschappen om je volgende trip naar Italië te bekostigen. Natuurlijk door vaker de folders met aanbiedingen te bekijken, maar vooral door überhaupt wat bewuster boodschappen te doen en zo weinig mogelijk eten weg te gooien. De Italianen doen dit al sinds het brood daar uitgevonden werd. Oud brood gaat in soepen en salades, restjes groente in de lasagne en oud fruit in smoothies en gebak. Maar als je toch in Italië bent, leg dan een voorraadje van deze lang houdbare producten aan.

Supergezond: porcini

porcini

Als je op google porcini (‘eekhoorntjesbrood’) opzoekt, kom je erachter dat deze gedroogde paddenstoelen supergezond zijn. Die wil je vaker eten dan alleen in Italië! Je haalt ze er verrassend goedkoop in zakjes bij de Penny Market, D-più of Lidl en je kunt ze lang bewaren. Ze combineren heerlijk met spinazie en vanzelfsprekend zijn er de nodige klassieke pasta- en risotto-recepten met porcini. Vergeet ook niet wat porcini-bouillonblokjes mee te nemen van het merk Star. Hiermee haal je de umami nog meer naar voren. Je kookboeken gaan je duidelijk maken dat deze gerechten bovendien makkelijk klaar te maken zijn.

Parmezaanse kaas en Pecorino

In elk gehucht kun je allerlei soorten kaas krijgen. Zachte kazen moet je meteen opeten, die gaan snel schimmelen. Maar harde kazen zoals oudere Pecorino (kijk deze episode van Gort over de Grens om te zien hoe deze gemaakt wordt) of Parmezaan blijven lang goed. Je laat ze in de winkel vacuüm verpakken en als je de enorme blokken eenmaal thuis hebt aangebroken, bewaar je ze in een stuk keukenrol in de koelkast. Niet in plastic, vooral een Parmezaanse kaas waarvan je alleen rasp nodig hebt, is gebaat bij droogte en koelte en mag niet gaan ‘zweten’.

Olijfolie

Olijfolie, natuurlijk! Hier in Nederland relatief duur, in Italië bij allerlei winkeltjes, boerderijen en supermarkten zacht geprijsd. Vraag in het dorp waar je verblijft naar een boer die goedkope olie verkoopt, scoor er een vijflitertank en je kunt thuis tijdens etentjes mooie sier maken met olijfolie die nooit een fabriek van binnen gezien heeft. Goede reis en eet smakelijk! Buon viaggio e buon appetito!