De Urban Cook is een kookboek met 100 duurzame recepten voor mensen die houden van eten dat echt smaakt.
Dat is tenminste hoe Mark Jensen, chef van restaurant Red Lantern in Sydney het zelf beschrijft. Duurzame voedselkeuzes maken doe je in je eigen supermarkt, keuken of achtertuin. Koop seizoensgroenten, verbouw je eigen groenten en gebruik alle delen van het (scharrel)dier. Mark Jensen laat in dit boek zien hoe je die keuzes maakt, verspilling vermijdt en toch lekker kunt eten. In het begin van het boek legt Mark Jensen uit hoe zijn fascinatie voor de natuur en voeding is ontstaan. Zijn opa had een groentetuin en al jong leerde hij de fijne kneepjes van het zelf kweken van groenten, natuurlijk zonder kunstmatige mest en bestrijdingsmiddelen. Hij raadt iedereen aan om in ieder geval voor (lokaal) biologisch geteelde producten te kiezen.
De recepten
Hij begint zijn recepten met, wat volgens hem het belangrijkste deel van de maaltijd zou moeten zijn, groenten ingedeeld naar het seizoen. Lekkere salades, groenten-ovengerechten, soepen en ragouts van bekende en minder bekende groenten. Het volgende hoofdstuk is gewijd aan zeevruchten. Na een korte uitleg over commerciële vismethoden, sleepnetvissen en de voor en tegens van aquacultuur, volgen recepten van schaaldieren en vissen. Het hoofdstuk zeevruchten wordt gevolgd door Gevogelte. Eerst komt kort de intensieve kippenhouderij aan bod, de antibiotica en de scharrelkippen. En natuurlijk een aantal heerlijke recepten met (biologische) scharrelkippen. Net als bij het gevogelte pleit hij bij Varken & Lam en Rund voor biologisch en voor het consumeren van het dier van kop tot staart. Naast recepten voor de meer gangbare vleesdelen zoals karbonades, koteletten, entrecotes, biefstuk en gehaktballen vind je ook een paar recepten met hersenen, kalfswang en tong bijvoorbeeld. Het boek eindigt met een hoofdstuk desserts met recepten voor heerlijke cakejes en taarten waar veel fruit in verwerkt is.
Het boek
Het boek ziet er mooi maar duurzaam uit, met een soort bruin bedrukt papier om een stevige kartonnen kaft. Mark Jensen geeft zijn eigen favoriete recepten van nieuwe maar ook soms klassieke gerechten. De recepten zijn duidelijk en bijna allemaal voorzien van grote foto’s. Bij het doorbladeren van het boek zag ik al verschillende recepten die ik zeker wil maken. En dat is altijd een goed teken. Tegelijkertijd wordt je nog eens herinnerd aan hoe belangrijk het is om voor duurzame producten te kopen. Een inspirerend boek.
Voorbeeld recept
Salade van wortel, sinaasappel & zwarte bes
100 gram gedroogde zwarte bessen
2 navelsinaasappelen
600 gram geraspte wortel (4 wortels)
1 handje muntblaadjes, grof gehakt
1 Spaanse peper (in ringetjes, zaadjes eruit als je wilt)
3 eetlepels sherryazijn
125 ml olijfolie
Week de zwarte bessen 5 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken en afkoelen.
Snij boven en onderkant van de sinaasappels en verwijder dan de rest van de schil door met je mes de contouren van de sinaasappels te volgen, van boven naar beneden werkend. Werk de sinaasappel af tot de schil en het wit helemaal verwijderd zijn. Snij om de partjes te krijgen het vruchtvlees tussen de vliesjes in tot aan het midden van de sinaasappel, tot al het vruchtvlees los is. Van het vrijkomende sap zoveel mogelijk op. Doe de partjes met het opgevangen sap in een kom. Meng de wortel, munt, peper en bessen erdoorheen. Voeg de azijn en de olijfolie toe en meng grondig. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en serveer.
ISBN9789402600223 – Aerial Media Company B.V. – oktober 2014
[bol_product_links block_id=”bol_544a5106a1d9e_selected-products” products=”9200000029108904″ name=”ub” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]