Fermenteren is eigenlijk iets waar ik weinig vanaf weet.
Toch lijkt het interessant. En als je het boek Fermenteren, het meest complete handboek bekijkt, dan word je toch wel enthousiast gemaakt. Want er zijn zoveel mogelijkheden.
Wat is fermenteren?
Fermenteren is een proces waarbij een chemische verandering plaatsvindt in natuurlijke producten. De verandering wordt in gang gezet door het toevoegen van bacteriën of schimmels. Fermenteren is een manier van conserveren.
Zelf doen
Veel producten die we dagelijks kopen en eten hebben een proces van fermentatie ondergaan. Denk bijvoorbeeld aan bier, wijn, kaas en zuurkool, yoghurt en tofu. Deze en nog veel meer producten, zou je ook zelf thuis kunnen maken. Het is bovendien gezond omdat gefermenteerde producten de goede bacteriën in de darmen bevorderen.
Wat kan je allemaal fermenteren?
In het boek vind je allemaal leuke recepten. Het eerste hoofdstuk gaat over het inleggen van groenten en fruit.
Erg leuk is het tweede hoofdstuk over condimenten. Je leest er hoe je ketchup, mosterd en andere sauzen kunt fermenteren.
Het derde hoofdstuk is gewijd aan zuivel. Hoe maak je zelf kefir, yoghurt en verschillende soorten kaas.
Het vierde hoofdstuk behandelt het fermenteren van peulvruchten en granen.
In het vijfde hoofdstuk is het brood aan de beurt. Je leest er onder andere hoe je zuurdesembrood maakt.
Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over dranken. Je krijgt er recepten voor onder andere gemberbier en verschillende azijnsoorten.
Over het boek
Het boek Fermenteren van Adam Elabd, is voorzien van stap-voor-stap foto’s en beschrijvingen en ziet er mooi en overzichtelijk uit. Het laat zien dat fermenteren lang niet zo ingewikkeld is als het klinkt. Je krijgt met dit boek een leuke verzameling recepten voor bekende en onbekende gerechten. Het hele boek is voorzien van extra tips en informatie. Natuurlijk krijg je veel informatie over bacteriën, gisten en starters. Maar je krijgt ook een leuk overzicht van manieren om je kleur en smaak te geven aan je gerecht en bij de kruidenazijn staat een overzicht van welke kruiden bij welke kwalen helpen. Dat maakt het tot een erg leuk boek.
Voorbeeld recept
Ingelegde knoflook
6 bollen knoflook
1 eetlepel zout
450-600 ml citroensap
1 wekpot van 1 liter
- Druk de tenen knoflook stevig in de steriele pot
- Bestrooi ze met zout en voeg zoveel citroensap toe dat ze onderstaan
- Draai het deksel goed dicht en laat de pot op kamertemperatuur, maar niet in de zon minstens twee weken staan.
- Proef de knoflook na 2 weken. De tenen zijn rechtstreeks uit de pot eetbaar en horen mild en afgerond te smaken.
- Houd ze koel, maar niet in de koelkast, zodat de smaken zich blijven ontwikkelen. Ingelegde knoflook is maandenlang houdbaar.
Als tip staat er bij: De tenen knoflook kunnen gaar of rauw zijn. Ze zijn lekker bij roergebakken gerechten, ovengroente, stoofvlees en salades. Doe voor extra kleur wat kurkuma of bietensap in de pot.
[bol_product_links block_id=”bol_57b5857e6d70b_selected-products” products=”9200000057111444″ name=”fer” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]