salie

Salie, gezonde smaakmaker

Samen met basilicum, oregano, rozemarijn en peterselie is salie een van de populairste kruiden in de Italiaanse keuken.

De fluweelzachte blaadjes bevatten een aromatische olie die heerlijk is bij wit vlees en bijzonder geliefd is in pasta

Maar wist je dat salie bekend werd als geneeskruid? Dat het sigarettenrook en boze geesten verdrijft? En dat salie in je sok dé remedie schijnt te zijn tegen zweetvoeten? Dat laatste meldde Linda (nr. 53) en De Dikke van Dam geeft de historische en medische informatie. De naam salie komt van het Latijnse salvere dat gezond zijn betekent. De gezonde reputatie van dit kruid wordt nog steeds door kruidenvrouwtjes uitgedragen, en terecht zegt Van Dam, die dit zelf herhaaldelijk constateerde. Bloedsuikerverlagend, krampopheffend, wondhelend en verzachtend voor astma-aanvallen en insectenbeten schrijven farmacologen ondermeer toe aan de eigenschappen van salie. Een recept van Van Dam voor een natuurlijk pepmiddel met de opwekkende en spijsvertering bevorderende werking van salie: saliewijn. Hiervoor laat je 100 gram salieblaadjes 10 dagen op 1 liter goede rode wijn trekken. Behalve als probaat middel tegen allerlei kwalen is salie natuurlijk een heerlijk kruid in de keuken. Op de Salviade na komen deze recepten (voor 4 personen) uit  de Italiaanse kookbijbel “De zilveren lepel”.

Gefrituurde salie
Recipe Type: Snack
Cuisine: Italiaans
Prep time:
Cook time:
Total time:
Ingredients
  • 1/2 dl melk
  • 1 ei, gesplitst
  • 20 g bloem (liefst 00)
  • 16 grote verse salieblaadjes
  • peper en zout uit de molen
  • olie om te frituren
Instructions
  1. Klop de melk met de eierdooier, bloem en het zout.
  2. Klop in een vetvrije kom het eiwit stijf en spatel door het beslag.
  3. Verhit in een koekenpan een laagje olie tot 180ºC (als een stukje brood snel goudbruin wordt en boven komt drijven is de temperatuur goed).
  4. Haal de salieblaadjes door het beslag en frituur in ca. 1 minuut goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Serveer met aïoli om de blaadjes in te dippen.
Salieboter
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Ingredients
  • 100 g boter
  • 15 verse salieblaadjes
  • zout
Instructions
  1. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Laat hem wat kleur krijgen, voeg de salie toe en doe er wat zout bij. Wacht tot de blaadjes knapperig zijn, haal  de pan van het vuur en dien de saus meteen op bij rijst, gegrilleerd vlees, vis of ravioli.
Romeinse Saltimbocca, Saltimbocca alla Romana
Recipe Type: Vleesgerecht
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Saltimbocca betekent ‘springt in de mond’.
Ingredients
  • 100 g plakjes rauwe ham, doormidden
  • 500 g kalfsoesters
  • 8-10 blaadjes salie
  • 50 g boter
  • 100 ml droge witte wijn
  • zout
Instructions
  1. Leg op elke kalfsoester een half plakje ham, leg daarop een salieblaadje, vouw het geheel dicht en sluit het met een cocktailprikker. Smelt de boter in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur aan beide kanten bruin. Bestrooi het met zout, giet er de wijn bij, laat hem verdampen en verwijder de prikkers.
Langoustines met salie – Scampi alla salvia
Recipe Type: Schaaldieren
Cuisine: Italiaans
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 20 langoustines, gepeld
  • Sap van 2 citroenen, gezeefd
  • 20 plakjes gerookte pancetta
  • 20 verse salieblaadjes
  • olijfolie
  • zout en peper
Instructions
  1. Doe de langoustines in een kom, bestrooi ze met peper en zout naar maak, overgiet ze met het citroensap en marineer ze ± 1 uur.
  2. Verhit de grill(pan). Laat de langoustines uitlekken (vang de marinade op), wikkel ze met een salieblaadje in een plakje pancetta en zet ze met een cocktailprikker vast.
  3. Bestrijk ze licht met olijfolie, leg ze op het rooster van de grill en grilleer ze 10-12 min. Keer ze tweemaal en bestrijk ze af en toe met marinade.
Hamfrittata met salie – Frittata al prosciutto cotto e salvia
Recipe Type: Eiergerecht
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 6 eieren
  • 120 g gekookte ham, fijngehakt
  • 6 verse blaadjes salie, fijngehakt
  • 1 el parmezaan, versgeraspt
  • 2 el slagroom
  • 25 g boter
  • zout en peper
Instructions
  1. Klop de eieren los met de ham, salie, parmezaan en room en roer er wat zout en peper door.
  2. Smelt de boter in een koekenpan, giet er het frittatamengsel in een bak het aan beide kanten goudbruin.
  3. De frittata moet droog van buiten en zacht van binnen zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_53edd0e890a36_selected-products” products=”9200000010485580,9200000005537260″ name=”sa” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]