Salad in a jar is een boek van Anna Helm Baxter met 68 recepten voor salades in een pot

Wie niet alleen thuis gezond wil eten, maar ook onderweg of op het werk, is dit een leuk en handig boek.  Je kan er genoeg ideeën in op doen als je inspiratie nodig hebt voor lekkere salades. En het boek ziet er ook nog eens leuk uit met mooie foto’s van alle 68 salades.

saladeHandig

Na een korte inleiding van wat je nodig hebt en hoe je een salade in een potje het beste opbouwt, volgt uitleg over hoe je granen moet klaarmaken en bewaren. Je krijgt een handig schema van de kooktijden van de verschillende graansoorten en een lijst van 12 groente- en fruitsoorten die je beter biologisch koopt en 15 soorten die je als je wilt en kunt ook beter biologisch koopt.

Recepten

De recepten beginnen met een tiental dressings. Dan volgen de recepten voor de salades. Eerst een aantal kleine, lichte salades geschikt voor kleine potjes van een halve liter inhoud. Daarna volgen de recepten voor grote porties salade om in 1 liter potten te doen. Aan het eind van het boek staan ook nog een paar zoete potjes, met muesli en yoghurt en fruit.

fet

Voorbeeld recept

Watermeloen, tomaat en feta

Ingrediënten

75 gram gele kerstomaatjes, gehalveerd
85 gram watermeloen, ontpit in kleine stukjes
30 gram feta
1-2 eetlepels rode wijnvinaigrette
1/4 kleine rode ui, in dunne halve ringen
10 gram basilicum en peterselieblaadjes.

Schep de vinaigrette in een glazen potje van 500 ml. Leg de rode ui erop, gevolgd door de kerstomaatjes, watermeloen, feta, basilicum en peterselie.

Deze salade zit vol gezonde voedingsstoffen en anti-oxidanten en bevat veel vitamine A, C en foliumzuur.