keukenmachine

6 Voorbeelden van functies van de keukenmachine

Bij heel veel recepten kun je de keukenmachine toepassen om het koken makkelijker te maken. De meeste mensen gebruiken een keukenmachine vooral om beslag te mengen terwijl ze zelf iets anders doen. En natuurlijk kan dat, maar er kan nog veel meer!

Check deze functies maar eens, waarbij de keukenmachine op 6 manieren gebruikt wordt.

Het begin: een goede keukenmachine

Voordat we beginnen met leuke recepten met een keukenmachine, moet je er natuurlijk een aanschaffen. De keuze is vaak lastig, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Je kunt wel gaan voor de goedkoopste, maar meestal heb je dan slechte kwaliteit. Je kunt daarom beter gaan voor een keukenmachine van Philips. Bovendien kun je die uitbreiden met tientallen hulpstukken om nóg meer te kunnen met de keukenmachine!

Functie 1: Kneden – boterkoek deeg

Een keukenmachine heeft een grote kom. Bij die kom hoort ook een stevige deeghaak. In de praktijk blijkt echter dat maar weinig mensen gebruik maken van de deeghaak. Jammer, want zo kun je super gemakkelijk deeg maken. Stel je voor dat je bezig bent met koken. Als nagerecht recept wil je graag bij de koffie een lekker stukje boterkoek serveren.

deeg kneden

Je doet als eerste de droge ingrediënten (bloem, boter, suiker) in de kom van de keukenmachine. Je zet de keukenmachine op de laagste stand. Vervolgens laat je de machine rustig even kneden terwijl jij met andere dingen bezig bent. Na een paar minuten voeg je de rest van de ingrediënten toe (eieren, evt. melk) en je laat de machine nog een poosje rustig zijn gang gaan. Ondertussen vet jij een bakblik in en laat je de oven voorverwarmen. Na een poosje haal je de kom uit de keukenmachine. Met een spatel haal je alle deegrestjes van de zijkanten van de kom. Vervolgens rol je het deeg nog even goed op, dan druk je het in de bakvorm. Et voilà: zonder dat het je meer dan een paar minuten werk kostte, heb jij een boterkoek in de oven staan.

Functie 2: Kloppen – pannenkoekenbeslag

Naast kneden kan de keukenmachine ook kloppen. Zo kun je bijvoorbeeld sauzen, beslag of andere dingen rustig laten kloppen. Wist je bijvoorbeeld dat je gemakkelijk pannenkoekenbeslag zonder klontjes kunt maken?

Doe de bloem of volkorenmeel in de kom. Zet de keukenmachine aan op de laagste stand. Giet er heel langzaam de melk bij, terwijl de keukenmachine door blijft mixen. Geef de melk telkens de tijd om goed opgenomen te worden in de bloem. Voeg als laatste de eieren toe en laat de keukenmachine nog rustig enkele minuten doorkloppen. Laat het beslag dan nog een halfuurtje staan om te rusten. Vervolgens bak je heerlijke pannenkoeken!

Functie 3: Grof raspen – pizza beleggen

Bij de meeste keukenmachines hoort ook een opzetstuk met een rasp. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk groenten raspen. Ben jij hier altijd veel tijd mee kwijt? Nu niet meer! Je hebt meestal twee raspen, een grove en een fijne. Voor het beleggen van de pizza gebruik je de grove rasp.

Op een pizza horen kleine stukjes groente. Je kunt elke denkbare groente raspen met de keukenmachine. Gebruik een grove rasp. Doe er bijvoorbeeld courgette, paprika, wortel en ui doorheen. Zo heb je meteen heel fijn gesneden groenten voor op je pizza. Veel van de messen zijn ook geschikt om kaas te raspen, al moet je dat wel even nalezen bij jouw apparaat.

Functie 4: Fijn raspen – rösti maken

De keukenmachine heeft meestal twee raspen: een grove en een fijne. De eerste hebben we al gebruikt. De fijne rasp is meer geschikt voor echt fijn werk. Bijvoorbeeld als je rösti zelf wilt maken – jummie!

Schil de aardappels en snijd ze in zulke stukken dat ze in het invoergat passen. Schil ook wat uien. Zet de grove rasp op de keukenmachine. Rasp daarmee de aardappels en de uien fijn. Roer dit vervolgens door elkaar en kneed het tot een vrij stevig deeg. (Hadden we het al gehad over de deeghaak?). Vervolgens bak je de rösti in kleine rondjes of plakjes in de pan, oven of frituur.

Functie 5: Sap persen

Let op: bij het sap persen maak je gebruik van een extra opzetstuk. Niet elk apparaat heeft dit stuk erbij! Je kunt met het opzetstuk vaak citrusvruchten persen. Maar sommige apparaten kunnen ook sap persen uit bijvoorbeeld wortels en bieten.

Het maken van sinaasappelsap is helemaal niet moeilijk. Maar met de hand doen is best veel werk. En als je toch een keukenmachine hebt, waarom dan niet? Snijd de vruchten in tweeën en druk telkens een helft op de pers. Je kunt sinaasappels ook combineren met grapefruit. Of je hakt een banaan fijn om er doorheen te doen.

Functie 6: Blender – smoothies maken

Ook voor de blender geldt dat die er wel bij moet zitten. Het is meestal een los opzetstuk voor de keukenmachine. Het is wel super handig, want zo heb je geen aparte blender meer nodig. Je kunt zo heel gemakkelijk smoothies maken van van alles en nog wat.

smoothies blenden

Vruchtensmoothies zijn heel erg lekker. En als je er wat goed gekoelde melk bij doet, kun je er een lekkere milkshake van maken in de blender. Verder kun je natuurlijk ook gezonde groentesmoothies maken. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met spinazie, met broccoli of met wortels.

Conclusie

Een keukenmachine is een erg veelzijdige keukenhulp. Je kunt hier werkelijk alles mee. Van snijden tot hakken en van blenderen tot persen. Een groot voordeel is dat van haast alle moderne machines de onderdelen in de vaatwasser kunnen. Zo heb je niet alleen heel snel en gemakkelijk alles klaargemaakt, maar heb je ook geen zorgen over de afwas!