wat is de gezondste sla soort

Wat is de gezondste sla soort?

Laatst bijgewerkt:

Van sla denk je dat het gezond is. Dat is ook zo. Maar de ene slasoort is wel veel gezonder dan de andere. Maar wat is de gezondste slasoort?

Zo is ijsbergsla bijvoorbeeld een stuk minder voedzaam dan andere slasoorten.

De 2 twee ons groenten en 2 stuks fruit zijn al lang achterhaald. Volgens recent onderzoek kom je met 3 stuks fruit en 400 gram groenten meer in de richting. En eh, daar kom je niet aan als je ’s middags een paar blaadjes sla tussen je boterham doet en ’s avonds een paar worteltjes als groenten eet. Een grote verse salade bij de lunch of als extra groenten bij je avondeten kan je dan helpen om aan je dagelijkse portie groenten te komen. Maar wat is nu de gezondste sla?

Wat is de gezondste sla?

Sla maak je van verse bladgroenten. Je kunt er verschillende groenten soorten voor gebruiken.

Vezels in sla

Alle slasoorten hebben gemeen dat ze geen vet bevatten en niet veel vezels leveren. Sla levert gemiddeld 1 gram vezels per 100 gram dat is ongeveer de helft minder dan andere groene groenten zoals spinazie en boerenkool. Gemiddeld heeft een volwassene ongeveer 30 gram vezels per dag nodig. Dus die 1 gram draagt er slechts weinig aan bij.

kropKropsla of botersla (100 gram) levert

  • 13 kcal
  • 1,1 gram vezels
  • 5% kalium
  • 66% vitamine A
  • 6% vitamine C
  • 128% vitamine K
  • 18% foliumzuur
  • 7% ijzer
  • 4% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

IJsbergsla (100 gram) levert

ijsbergsla
  • 14 kcal
  • 1,3 gram vezels
  • 3% kalium
  • 10% vitamine A
  • 5% vitamine C
  • 30% vitamine K
  • 7% foliumzuur
  • 2% ijzer
  • 2% calcium

% van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

roma
Romaine of bindsla (100 gram) levert

  • 17 kcal
  • 2,1 gram vezels
  • 7% kalium
  • 174% vitamine A
  • 40% vitamine C
  • 128% vitamine K
  • 34% foliumzuur
  • 5% ijzer
  • 2% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

lollo rosso

Lollo Rosso (100 gram) levert

  • 16 kcal
  • 0,9 gram vezels
  • 5% kalium
  • 148% vitamine A
  • 128% vitamine K
  • 6% vitamine C
  • 9 % foliumzuur
  • 5% ijzer
  • 3% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

rucola

Rucola (100 gram) levert

  • 25 kcal
  • 1,6 gram vezels
  • 11% kalium
  • 47% vitamine A
  • 136% vitamine K
  • 25% vitamine C
  • 24% foliumzuur
  • 8% ijzer
  • 16% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Veldsla (100 gram) levert

veld
  • 21 kcal
  • 0 vezels
  • 13% kalium
  • 142% vitamine A
  • 0% vitamine K
  • 62% vitamine C
  • 3% foliumzuur
  • 12% ijzer
  • 4% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

spin
Spinazie (100 gram) levert

Spinazie hoort officieel niet bij de slasoorten maar jong spinazieblad wordt vaak rauw als sla gegeten.

  • 23 kcal
  • 2,2 gram vezels
  • 16% kalium
  • 188% vitamine A
  • 47% vitamine C
  • 604% vitamine K
  • 49% foliumzuur
  • 15% ijzer
  • 10% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

boer
Boerenkool (100 gram) levert

Jonge boerenkool blaadjes worden ook wel als salade gegeten. Als je boerenkool kookt neemt vooral de vitamine A (272%) en C (68%) af.

  • 50 kcal
  • 2 gram vezels
  • 13% kalium
  • 308% vitamine A
  • 200% vitamine C
  • 1021% vitamine K
  • 7% foliumzuur
  • 9% ijzer
  • 14% calcium

van je (ADH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Conclusie

Als je de verschillende voedingswaarden van de sla soorten met elkaar vergelijkt en antwoord wilt geven op de vraag: ‘Wat is de gezondste sla soort?’, dan zie je ijsbergsla en kropsla veel minder scoren dan romaine sla, veldsla, rucola en de rode slasoorten. Maar als je die op hun beurt weer vergelijkt met bladgroenten als spinazie en boerenkool, dan zijn de verschillen aanzienlijk. Het is daarom een goed idee om de verschillende slasoorten zo veel mogelijk af te wisselen en om ook regelmatig spinazie en boerenkool in de sla te verwerken. Beperk je in ieder geval niet alleen tot ijsbergsla en kropsla.

Wil je weten hoe je de gezondste salade samenstelt? Dat lees je hier.

bron voedingswaarden: nutritiondata.self.com