Voedingsmythes door M. Katan

Er is zoveel informatie over gezonde voeding dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Wat is waar en wat niet?

katakEn het zijn niet alleen de bergen informatie over wat gezond is en wat niet. Maar sommige ideeën verouderen, blijken toch niet waar of worden aangepast naar de nieuwste onderzoeksresultaten. En zoals Professor Katan in zijn nieuwste boek  ‘Voedingsmythes, over valse hoop en nodeloze vrees‘ zegt, zijn er heel veel hypes. Hypes van voedingsmiddelen die gunstige resultaten beloven, maar die resultaten worden niet of nauwelijks ondersteund door hard wetenschappelijk onderzoek.

Aan de andere kant spelen er ook nog eens commerciële belangen en onderzoeken uitgevoerd door mensen die daar belang bij hebben. Zowel die hypes als commerciële belangen leiden de aandacht af van wat echt gezond/ongezond is.

Boeken zoals die van Prof. Katan, met informatie over voeding die berust op wetenschappelijke feiten, zijn dan ook heel welkom.

Zoveel mythes…

Het boek is geschreven aan de hand van mythes. Een paar voorbeelden:

 • Tarwe is niet gezond.
 • Kokosolie is gezond.
 • Door gezond eten krijg je een mooiere huid.
 • Niets is zo belangrijk als groenten
 • We zouden moeten eten als een oermens.
 • Vitamine C is wateroplosbaar. Je kan er dus zo veel van nemen als je wilt.
 • Bij het opwarmen van spinazie worden schadelijke stoffen gevormd.
 • Rode wijn is goed voor je hart.
 • Natuurlijke vitamines zijn beter dan synthetische.
 • Magnetronstraling breekt vitamines af.
 • Asperges bevorderen de potentie.

En zo behandelt Prof. Katan 70 mythes. Ik had ze hier net zo goed allemaal kunnen neerzetten, want het zijn allemaal mythes en aannames waarvan ik in ieder geval heel graag wil weten hoe het nu echt zit. Naar aanleiding van iedere mythe krijg je een paar pagina’s met uitleg van wat waar en niet waar is.

De mythes zijn in groepen ingedeeld zoals afvallen, groenten en fruit, suiker, gif en kanker, natuurlijk en gezond, drinken. Achterin vind je ook nog een trefwoordenregister zodat je onderwerpen makkelijk terug kan vinden. En aan het eind van iedere groep staat een conclusie.

Over het boek

Als je het boek leest, dan word je daar niet echt vrolijk van. Dingen waarvan je aannam dat ze gezond zijn, blijken toch niet zo gezond en andere dingen lijken helemaal niet veel kwaad te kunnen. Want wat moet je er van denken als veel ‘gezondheidsgoeroe’s’ verkondigen dat kokosolie gezond is, terwijl de wetenschap heeft aangetoond dat het zowel je goede als je slechte cholesterol verhoogt?

Aan de andere kant zijn dit de resultaten van wat de wetenschap tot nu toe heeft kunnen aantonen. En zoals Prof. Katan schrijft, heeft de wetenschap er eerder naast gezeten. Toen ze jaren geleden verkondigden dat weinig vet en veel koolhydraten goed was voor hart- en bloedvaten bijvoorbeeld. En soms is er over bepaalde voedingsmiddelen gewoon nog niet voldoende bewijs en weet de de wetenschap (nog) niet alles.

Toch zou iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding het boek moeten lezen. Al is het alleen maar voor jezelf om de waarheid van de gekte te kunnen onderscheiden.

[bol_product_links block_id=”bol_570ced4381ec4_selected-products” products=”9200000040608260″ name=”vm” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]