kokoswater gezond

Acht redenen om meer kokoswater te drinken

Kokoswater is een lekker en verfrissend drankje en een goede dorstlesser. Daarnaast is het ook heel gezond.

De kokosnoot en alles aan de noot dat eet- en drinkbaar is, is de laatste jaren enorm populair geworden. Gelukkig hoef je geen hele kokosnoot te kopen als je van kokoswater wilt genieten. Kan wel natuurlijk. Maar is toch lastig. Kokoswater is tegenwoordig gewoon in de supermarkt te koop. Puur of met toevoeging van een ander sapje (bijvoorbeeld mangosap, ananassap of limoensap) of van zoetstoffen. Lees dus goed het etiket als je niet wilt dat er suiker is toegevoegd.

Kokoswater is gekoeld het lekkerst. Als je het puur drinkt kun je er zelf wat vers limoensap of vers geperste sinaasappelsap aan toevoegen voor een extra frisse of wat zoetere smaak.

Dit zijn een paar belangrijke voordelen van het drinken van kokoswater:

1. Het bevat weinig calorieën en helpt je afvallen

Water bevat natuurlijk geen calorieën. Kokoswater bevat weinig calorieën, namelijk 48 kcal per 250 gram. En dat is flink minder dan gewone vruchtensappen. Sinaasappelsap levert bijvoorbeeld 115 kcal bij dezelfde hoeveelheid. Het bevat nauwelijks vet en het geeft je toch lang een vol gevoel. Je kunt dus met een gerust hart behoorlijke hoeveelheden naar binnen slurpen.

2. Voor een stralende huid

Het is niet voor niks dat veel verzorgingsproducten kokosolie of kokosvet als ingrediënt hebben. Als je last hebt van acné of andere aandoening van de huid, dan kan het gebruik van kokoswater op de huid je helpen je huid te reinigen, te verzachten en te hydrateren. Maar ook het drinken ervan doet je huid goed van binnen uit. Kokoswater helpt je om afvalstoffen af te voeren met als resultaat een stralende huid. De vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen, de stof die je huid elastisch en stevig houdt. Met 250 ml kokoswater krijg je 10% van je dagelijkse behoefte binnen.

3. Als middeltje tegen een kater

Beetje te veel gedronken? Probeer de volgende keer eens wat kokoswater om je maag te kalmeren. Bovendien vul je met kokoswater snel het verloren vocht en de verloren stoffen weer aan die je uitgeplast en misschien wel uitgespuugd hebt.

4. Kokoswater helpt de spijsvertering

Als je problemen hebt met de spijsvertering kan kokoswater een oplossing bieden. Door de hoge concentratie vezels gaat het verstopping tegen en vermindert het zure oprispingen en brandend maagzuur.

5. Het hydrateert je lichaam

De samenstelling van kokoswater zorgt ervoor dat vocht in je lichaam veel sneller wordt aangevuld dan bijvoorbeeld sport- of energiedrankjes dat doen. Tijdens of na het sporten of andere zware lichamelijke inspanning, verliest je lichaam veel vocht zouten en mineralen. Beiden worden door het drinken van kokoswater snel weer aangevuld.

6. Het drinken van kokoswater helpt de bloeddruk verlagen

Elektrolyten zijn zouten die zowel in als buiten de lichaamscellen voorkomen. Daartussen moet een bepaalde balans in zijn. Een verstoorde balans kan de oorzaak zijn van een verhoogde bloeddruk. Kokoswater bevat deze elektrolyten van nature. Daarom wordt wel aangeraden om ’s ochtends kokoswater te drinken om deze balans te bevorderen.

7. Kokoswater is rijk aan voedingsstoffen

Kokoswater levert je veel nuttige mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, sodium en koper. Allemaal mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Je hebt er voldoende van nodig om je lichaam, organen, hersenen en zenuwstelsel goed te laten functioneren. Een glas kokoswater levert al behoorlijk aandeel van je dagelijkse behoefte.

Percentage van je dagelijkse behoefte aan mineralen per 100 ml kokoswater

Kalium 5%
Magnesium 6%
Sodium 7%
Calcium 2,4%
Koper 4%
Vitamine C 4%

8. De samenstelling van kokoswater lijkt op bloedplasma

Ongelooflijk maar waar. Omdat de samenstelling van kokoswater lijkt op dat van bloedplasma, wordt het in sommige noodsituaties rechtstreeks ingespoten in het lichaam.  Niet iets om uit te proberen, maar wel interessant om te weten.

 

 

 

 

 1. Tsjonge jonge zeg… zelf niet even het artikel gelezen in de link? Kokoswater lijkt dus NIET op bloedplasma!
  ‘… And this brings us to the claim that coconut water is identical to blood plasma. It isn’t…. ‘
  ‘… Coconut water has about one-fortieth the sodium level of plasma, while the potassium level is about 10-15 times higher. But besides the high potassium, coconut water is also loaded with calcium and magnesium, which means it’s definitely not suitable for patients with kidney failure, severe burns, etc. Another problem is that it is much more acidic than human plasma. The bottom line is that coconut water is not identical to human plasma…. ‘
  Erg slordig.

  1. Tjonge jonge zeg….daarom staat er ook dat het er op LIJKT qua samenstelling. Niet dat het identiek is. En dat het in noodgevallen gebruikt is als bloedplasma en niet dat het voor patiënten met nierfalen geschikt is.

 2. Op onze website verkopen wij kokoswater van Renuka

  Renuka kokoswater is het water van jonge kokosnoten zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen.

  Wij verkopen alleen kokosproducten om besmetting met granen en noten te voorkomen,

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nieuwsbrief