opdrukken vrouw

Push ups: graadmeter voor je gezondheid

Het kost veel kracht om push ups te doen.

Daarom is het aantal push ups dat je kan doen een goede graadmeter voor je algemene conditie. Bij het doen van push ups gebruik je je armspieren, je buikspieren en spiergroepen in je borst, je heupen en benen.

Het is de makkelijkste en snelste manier om te zien hoe fit je bent.

Trainen met je lichaamsgewicht

In feite train je je lichaam met je eigen lichaamsgewicht. Je gaat plat op de grond liggen, houd je lichaam stijf als een plank (rug recht en benen gestrekt) en je drukt je op met je handpalmen en je tenen. Dit is zelfs voor hele fitte mensen een goede workout. Het is de makkelijkste en snelste manier om te laten zien hoe fit je bent. Maar niet iedereen is in staat zich op deze manier op te drukken. Je kan er op trainen en dat is een goede zaak, want als je niet in staat bent om je op te drukken, zal je hoogstwaarschijnlijk ook niet in staat zijn met je polsen je val te breken, als je voorover valt.

Wat is een goede push up?

Een goede push up doe je als volgt. Warm je spieren op en ga liggen met je handen onder je schouders. Je ellebogen maken een bijna rechte hoek. Je voeten rusten op je tenen.

Druk jezelf dan ophoog tot je armen recht zijn. Laat je dan weer zakken tot je neus bijna de grond raakt. Herhaal deze beweging zo vaak je kunt.

pushup tegen muur

Alle begin is moeilijk

Lukt het nog niet om jezelf op te drukken? Ga dan op armlengte voor de muur staan. Zet je handen tegen de muur en laat je gewicht naar voren leunen. Hoe verder de benen van de muur geplaatste worden hoe zwaarder de oefening wordt. Duw jezelf weg met je armen.

Je kunt dit ook oefenen met de handen op een tafel of kast op heuphoogte. Laat de handen leunen op de kast of tafel en hou de armen gestrekt. Ga zover van de kast of tafel afstaan dat het lichaam gestrekt is. Laat je langzaam zakken en duw je weer op

Gaat dit goed? Ga dan op de grond liggen met je handen onder je schouders. Druk je op vanaf je knieën.

Ook voor ouderen

Ook ouderen hebben baat bij push ups. Met het klimmen der jaren sterven zenuwen af en verslappen de spieren. Tussen je 20e en je 70e verliezen mensen gemiddeld 70 procent van hun spierkracht. Regelmatig push ups oefenen versterkt de spiercellen vergroot de kracht die je nog overhoudt.

Push-ups niks voor vrouwen?

Vrouwen zijn wat in het nadeel, omdat ze zo’n 20% minder spierweefsel hebben dan mannen. Een 40-jarige vrouw in goede conditie zou 16 push ups moeten kunnen doen. Haar mannelijke leeftijdsgenoot zou de 26 moeten kunnen halen.

[bol_product_links block_id=”bol_564cecdb41027_selected-products” products=”9200000018509070,9200000018508901″ name=”db” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]