Niet aankomen tijdens de feestdagen, hoe doe je dat?

Een kerstkoekje hier, een oliebolletje daar, een extra drankje.

Gezellig, maar de kilootjes vliegen eraan. De beste manier om op gewicht te blijven tijdens de feestdagen, is natuurlijk om niet te veel te eten en te drinken.

Maar om het toch een beetje gezellig te houden, zijn hier 10 tips om lekker te eten en toch op gewicht te blijven. Niet aankomen tijdens de feestdagen doe je zo:

1. Sla geen maaltijden over

Misschien denk je het aantal calorieën te beperken door ontbijt of lunch over te slaan, zodat je bij het kerstdiner wat extra kan eten. Geen goed idee. Wat je bij een kerstdiner eet, zal meer calorieën bevatten dan bij een gezond ontbijt of lunch. Bovendien, als je zorgt dat je geen maaltijden overslaat, kun je beter de verleiding weerstaan om later te veel te eten.

2. Drink water

Vul je maag met water voor je aan een etentje begint of naar een feestje gaat met veel hapjes en snacks. Water neemt je hongergevoel weg en levert geen calorieën.

3. Tel je hapjes en tussendoortjes

Je kent het wel. Een bitterballetje hier, een toostje daar, een stukje kaas en een drankje erbij. Je kan jezelf dan makkelijk voor de gek houden en denken dat het allemaal weinig voorstelt die paar hapjes. Maar voor je het weet heb je meer calorieën aan hapjes binnen dan je normaal bij een hele maaltijd binnen krijgt. Natuurlijk kan je best een lekker toostje nemen, maar eet ze niet zonder erbij na te denken weg. Hou een beetje bij hoeveel hapjes en tussendoortjes je ongeveer naar binnen werkt.

4. Beperk calorieën in drankjes

Bij drankjes krijg je de calorieën makkelijk ongemerkt binnen. Koffie met een likeurtje, wat slagroom erin. Een lekkere cocktail, vruchtensappen of een romige warme chocolademelk. Allemaal lekker natuurlijk, maar ze leveren je wel een behoorlijke hoeveelheid suiker en/of vet op. Alcoholische drankjes zijn nog verradelijker zoals je bij het volgende punt kan lezen.

wijn5. Alcohol bevordert eetlust

Alcohol levert zelf al de nodige calorieën, maar een ander nadeel van het drinken van alcoholische drankjes is dat je er trek van krijgt. En, na een paar drankjes kan het je misschien ook allemaal wat minder schelen. Dan kun je wel eens meer eten dan je van plan was en daar later weer spijt van krijgen natuurlijk.

6. Tel je hapjes tijdens het koken

Misschien is het je al eens opgevallen dat als je zelf gekookt hebt, je tijdens het eten minder trek hebt. Dat komt meestal niet van alle kookgeuren die je hebt opgesnoven tijdens het koken, maar van het proeven en snoepen tussendoor. Wil je proeven om de smaak te testen? Neem dan een theelepel in plaats van een eetlepel en hou het aantal lepeltjes in de gaten.

7. Kies slim

Of het nu om een maaltijd gaat of een feestje, je kunt zelf wel keuzes maken in wat je opschept of kiest. Groenten, fruit, kip, vis en schaaldieren zijn een betere keus dan pasta’s, kazen, vet vlees en romige sauzen. En zo werkt het ook met drankjes. Cocktails en andere zoete mixdrankjes bevatten vaak veel meer calorieën dan een glas wijn.

Bekijk hier het aantal calorieën in rode wijn, witte wijn en bier

8. Toetjes zijn verleidelijk

Toetjes zijn voor sommige mensen onweerstaanbaar. Wil of kan je het niet afslaan? Neem dan de helft van een portie. En als er keuze is: ga liever voor toetjes met veel fruit, yoghurt, sorbetijs en pure chocolade dan voor toetjes met roomijs, slagroom en mascarpone. Alle kleine beetjes helpen, moet je maar denken.

9. Eet mindful

Tijdens de feestdagen eet je vaak samen met anderen of bij anderen. Soms is het gezelschap wat minder onderhoudend of duurt de maaltijd langer dan je zou willen. Je zou dan zomaar uit verveling kunnen meer kunnen gaan eten, of zonder dat je het merkt, allerlei hapjes naar binnen werkt. Probeer daarom liever bewust en met aandacht te eten. Ten eerste heb je dan plezier van wat je eet én je hebt meer kijk op wat en hoeveel je binnenkrijgt.

10. Wat meer bewegen

Probeer wat meer te bewegen om extra calorieën te verbranden. Ja, ik weet het, je moet veel en lang bewegen om 100 calorieën te verbranden. Kijk hier hoeveel.

11. Houd je gewicht in de gaten

Laat je niet verrassen na de feestdagen en weeg je regelmatig. Zo kan je direct actie ondernemen als je ziet dat het uit de hand gaat lopen. Voorkomen dat de kilo’s eraan komen is makkelijker dan ze achteraf weer kwijt te raken.

12. Vermijd stress en slaap voldoende

Vakantie, feestdagen, je slaapt dan misschien wat minder en dat kan invloed hebben op je gewicht. Stress leidt tot verhoogde cortisol niveau’s en dat zorgt op den duur ook voor gewichtstoename. Als je niet voldoende slaapt, nemen bepaalde hormonen in je lichaam toe die je hongeriger maken en zorgen dat je minder zin hebt in lichamelijke activiteit. Verschillende onderzoeken hebben dat al aangetoond.

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *