Groenten en fruit hebben de mooiste kleuren en ze zijn er in alle kleuren van de regenboog.
Daardoor zien ze er niet alleen aantrekkelijk uit maar de verschillende kleuren fruit en groenten bevatten ook verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten die helpen dat je gezond blijft en er jong uit blijft zien. Het kiezen van voeding in verschillende kleuren is belangrijk omdat de verschillende kleuren verschillende fytonutriënten leveren. Fytonutriënten zijn plantaardige stoffen die een breed scala aan vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid.
De gezonde stoffen in verschillende kleuren fruit kunnen je helpen om je immuunsysteem te versterken, ontstekingen te verminderen en het risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en gezichtsverlies te verlagen. Het lijkt daarom belangrijk je dagelijkse appeltje af te wisselen met een andere kleur fruit. Eet geel, oranje, rood, paars, blauw en groen. Alle kleuren van de regenboog.
Kies voor kleur en zo vers mogelijk
Behalve variëren in kleur, zijn er nog een paar andere tips bij het eten van groenten en fruit. Kies altijd zo vers mogelijke producten. Als je ze kunt krijgen neem dan wat vaker biologische groenten- en fruitsoorten en eet ze dan ook eens wat vaker met schil. De schil bevat vaak veel voedingsstoffen en vezels.
Kies voor voeding met kleur op je bord

Witte groenten en fruit
Bloemkool, ui, knoflook, aardappel, witlof
Gele groenten en fruit
Appel, gele paprika, citroen, mais, banaan, meloen
Groene groenten en fruit
Erwten, bonen, spinazie, broccoli, spruitjes, kiwi, meloen, druiven
Oranje groenten en fruit
Pompoen, wortel, sinaasappel, meloen
Rode groenten en fruit
Appel, tomaat, rode kool, rode bieten, rode paprika, cranberries, aardbeien, druiven, kersen, watermeloen, frambozen, pepers
Paarse groenten en fruit
Bosbessen, bramen, aubergine, pruimen, rode ui, vijgen, rode kool
De toppers die extra gezond zijn
Er zijn groente- en fruitsoorten die een extra vermelding verdienen omdat ze meer dan gemiddelde gezonde bestanddelen bevatten.
Bosbessen en blauwe bessen
Blauwe bessen zijn de echte toppers onder het fruit. Dit fruit bevat de meeste antioxidanten die beschermen tegen veroudering en verschillende ziekten.
Spinazie en boerenkool
Deze twee groenten bevatten de meeste antioxidanten. Ze horen daarom bij de 10 gezondste groentensoorten.
Tuinerwten
In 70 gram erwten zit de halve dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevatten ze vezels, vitamine B, ijzer en zink, ook als je diepvries tuinerwten kiest.
Guaves
bevat meer dan drie keer zoveel vitamine C als een kiwi en tien keer zoveel als een appel.
Wortelen
zijn rijk aan caroteen, wat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Tomaten
tomaten bevatten het gezonde lycopeen, dat beschermt tegen verschillende soorten kanker. Door het koken van de tomaten worden de antioxidanten omgezet in een stof die makkelijker kan worden opgenomen door het lichaam. Dat maakt tomatensoep en tomatensaus dus extra gezond.
Samenvattend
- Elke kleur fruit en groenten staat vaak voor een unieke groep fytonutriënten. Dit zijn stoffen die bijdragen aan de gezondheid van planten en het menselijk welzijn.
- Antioxidanten: Veel kleurstoffen in groenten en fruit, zijn krachtige antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress en ontstekingen en gaan veroudering tegen.
- Meer voedingswaarde: Er is geen enkel voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen levert die je lichaam nodig heeft. Het variëren van voedingsmiddelen en het eten van verschillende kleuren voeding, helpt je daarom om de nodige inname van vitaminen, mineralen en andere nuttige stoffen binnen te krijgen.