Hoe voorkom je zweetvoeten?

Als je last hebt van zweetvoeten dan is dat geen ernstige kwaal, maar het kan wel storend zijn. Zweetvoeten zijn niet leuk voor jezelf en ook niet voor de mensen om je heen. Zowel voeten die niet fris ruiken als voeten die overmatig zweten, worden zweetvoeten genoemd.

Wat zijn oorzaken van zweetvoeten?

Voeten bevatten net als de oksels en handen meer zweetklieren dan andere lichaamsdelen. Bovendien dragen de meeste mensen een groot deel van de dag afsluitende schoenen en sokken. Bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor de geur van zweetvoeten, kunnen zich in een vochtige, warme omgeving prima vermenigvuldigen.

Wie hebben er last van zweetvoeten?

Iedereen kan last krijgen van zweetvoeten en het kan in ieder seizoen voorkomen. Maar pubers en zwangere vrouwen lopen iets meer kans door hormonale veranderingen.

Tips om zweetvoeten te voorkomen

Zweetvoeten, wat te doen om er vanaf te komen?

#1 Goede hygiëne

Houd er een goede hygiëne op na. Was je voeten tenminste één keer per dag en droog je voeten goed af voor je sokken en schoenen aantrekt. Natuurlijk trek je iedere dag schone sokken aan.

#2 Draag sokken van het juiste materiaal

Kies bij voorkeur sokken van natuurlijke materialen. Dus bijvoorbeeld sokken van katoen in de zomer en van wol in de winter. Deze materialen absorberen vocht en laten de huid van je voeten ademen. Draag liever geen sokken van synthetische materialen zoals polyester.

Draag desnoods een reserve paar sokken bij je zodat je niet de hele dag met vochtige sokken hoeft rond te lopen.

#3 Gebruik antiperspirant voor de voeten

De voeten bevatten veel zweetklieren. Gebruik net als je bij de oksels doet, een antiperspirant. Een antiperspirant zorgt dat de zweetproductie afneemt door de zweetklieren te vernauwen. Hierdoor ga je minder zweten.

#4 Wissel je schoenen regelmatig

Draag niet dag in dag uit dezelfde schoenen. Wissel regelmatig van schoenen en strooi af en toe wat bacteriedodend voet- of schoenpoeder in je schoenen. 

Kies verder voor schoenen van natuurlijke materialen die goed ademen zoals leer of canvas. Zorg bovendien dat de schoenen goed passen. Te krappe schoenen kunnen zweetvoeten bevorderen.

#5 Drink voldoende

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Vooral op warme dagen of als je je lichamelijk ingespannen hebt. Vocht helpt om je om je lichaamstemperatuur te reguleren waardoor de noodzaak voor je lichaam om te zweten afneemt.

Helpen bovenstaande tips niet of niet afdoende, raadpleeg dan je huisarts of huidarts.