Het gezonde hart boek – Joel Kahn

Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan?

Dat is eigenlijk een vraag die iedereen bezig zou moeten houden, omdat hart- en vaatziekten nog steeds de belangrijkste doodsoorzaken zijn in de westerse wereld. Cardioloog Joel Kahn schrijft in dit boek, dat je deze ziekten voor een groot deel kunt voorkomen, door een gezonde levensstijl aan te houden.

gezkHolistische aanpak

Dr. Kahn is een voorstander van een holistische aanpak, waarbij voeding, emoties, ontspanning, leefomgeving, sport, beweging en supplementen een rol spelen. Dit is daarom niet alleen een boek voor mensen die hartklachten hebben, maar voor iedereen die er zelf iets aan wil doen om ze te voorkomen.

Hoe het wel moet

Het gezonde hart boek is een boek dat heel goed leesbaar is. Het is een boek dat je aanspoort gezonder te gaan leven en je krijgt veel nuttige tips en informatie. Je leest niet alleen hoe het niet moet, maar vooral hoe het wel moet. Het boek is ingedeeld in twee delen: Deel 1 gaat over feiten rondom een gezond hart, met informatie over het hart, medicijnen, onderzoeken, enz. En deel 2 over recepten voor een gezond hart, met hoofdstukken over voeding, fitness, emotionele gezondheid, het milieu, supplementen en een plan voor een duurzaam hart. Geen recepten in de zin van gerechten, hoewel er wel een paar instaan, maar meer recepten voor een levensstijl.

Je moet er wel wat voor over hebben

Dr. Kahn is zelf veganist. Hij eet dus alleen plantaardige voeding en geen vlees, zuivel of eieren. En de vijf porties groenten en fruit die worden aangeraden om per dag te nemen, kan je volgens hem gerust verdubbelen. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om veganist te worden en alleen maar gezond en plantaardig te eten. Daarom geeft hij voedingstips over hoe je stap voor stap je dieet kunt veranderen. Daar kan je dan mee doorgaan tot een voor jou aanvaardbaar dieet.

Bewegen is natuurlijk ook belangrijk en ook op dat gebied krijg je belangrijke en nuttige tips. Welke sporten zijn goed en welke zijn minder gezond. Hoe en hoe vaak moet je bewegen?

Dat voeding en bewegen belangrijk zijn voor je hart is wel bekend. Maar Dr. Kahn beschrijft ook de invloed van emoties op je hart en dat je hart echt kan ‘breken’ door emoties. Hoe belangrijk je omgeving is, de lucht in je huis, waar je op moet letten als je supplementen koopt en welke supplementen je zou moeten slikken. Kortom, te veel informatie om op te noemen.

Ik vond het een inspirerend boek waar ik zeker een aantal tips van in de praktijk zal brengen.

[bol_product_links block_id=”bol_5613cbd69284e_selected-products” products=”9200000040710194″ name=”jk” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]