vrouw met sla

Zo haal je meer vitaminen uit je voeding

Laatst bijgewerkt:

Je hebt vitaminen nodig om gezond te blijven en om je goed te voelen. Die vitaminen krijg je voor een groot deel binnen door wat je eet. Hoe haal je meer vitaminen uit je voeding?

Je voeding goed bewaren, bereiden en behandelen voor meer vitaminen

Voeding zoals groenten, fruit, vlees en brood bevatten veel vitaminen. Dat wil niet zeggen dat je alle vitaminen uit die voedingsmiddelen ook binnenkrijgt. Je kunt er vanuit gaan dat door het blootstellen aan lucht, licht, water en warmte het vitaminegehalte van je voeding achteruit gaat. Het is dus heel belangrijk om de voeding op de juiste manier bewaren, behandelen en bereiden.

Tips om meer vitaminen uit je voeding te halen

#1 Eet zoveel mogelijk vers en uit de regio

  • Vers – Verse groenten en fruit bevatten de meeste vitaminen, maar die hoeveelheid gaat snel achteruit naarmate je ze langer bewaart. Om zoveel mogelijk vitaminen binnen te krijgen, eet je ze zo snel mogelijk
  • Producten uit de regio – producten uit de regio hoeven een minder lange weg af te leggen voor ze bij de klant zijn. Op die manier blijven vitaminen beter behouden.

#2 Bewaar voeding op de juiste manier

  • Koel bewaren – De meeste fruit- en groentesoorten bewaar je het beste in de koelkast. Door de koele temperatuur gaan minder vitaminen verloren.
  • Diepvries – Wil je groenten langer dan een paar dagen bewaren dan zijn producten uit de diepvries vaak een beter alternatief.
  • Donker bewaren – Producten als aardappelen en uien bewaar je het beste koel en donker. Licht heeft vooral een negatieve werking op de vitamine C.
  • Niet voorgesneden – Elke snee in groenten en fruit zorgt voor blootstelling aan licht en lucht en daardoor vermindert de hoeveelheid vitamine C en folium.

#3 Zo min mogelijk water bij het bereiden

Vitamine C en alle B-vitaminen zijn in water oplosbaar. Het is daarom een goed idee om je groenten in zo min mogelijk water te bereiden. Geschikte methoden zijn:

  • Stomen – Door groenten te stomen blijven meer vitaminen behouden omdat het niet in water is ondergedompeld.
  • Magnetron – Bij bereiding van groenten in de magnetron blijven zoveel mogelijk in water oplosbare vitaminen behouden omdat de bereidingsduur kort is en er weinig water gebruikt wordt.
  • Weken en spoelen – Laat groenten niet lang in het water weken om vitamineverlies te voorkomen. Ook het lang spoelen in water kan je beter vermijden.

#4 Snel koken

Zo kort mogelijk garen – Hoe sneller je groenten gaarkookt, hoe meer vitaminen en voedingsmiddelen er behouden blijven. Roerbakken, wokken of grillen zijn snelle manieren om groenten te garen.
Hoge temperaturen – Hoge temperaturen zijn niet goed voor de vitaminen. Met name vitamine C en B kunnen slecht tegen hitte. Probeer op lagere temperaturen te koken en te bakken.

#5. Rauw is beter

Rauw eten – In het bijzonder vitamine C en foliumzuur zijn krachtiger als je ze rauw eet. Eet daarom ook regelmatig salades en/of snackgroenten.
Rauwe groenten verteren – Wat vitaminen betreft doen rauwe groenten het goed maar sommige groenten verteren minder goed als ze rauw zijn.

#6 Voeding combineren voor betere opname van vitaminen

  • Vetoplosbare vitaminen – De vetoplosbare vitaminen zijn A, D, E en K. Ze worden beter opgenomen als je ze samen eet met vetten. Het is daarom een goed idee om wortel, spinazie en zoete aardappelen te combineren met gezonde vetten zoals olijfolie, noten en avocado.
  • IJzer en vitamine C – Door ijzerrijke groenten samen te eten met voeding die rijk is aan vitamine C, bijvoorbeeld paprika of citrusvruchten, wordt de ijzer beter opgenomen.

#7 Met of zonder schil?

  • Niet schillen – Bij veel groenten en fruitsoorten is de hoeveel vitaminen, mineralen en vezels in de schil extra geconcentreerd. Dus als het even kan, koop dan biologische groenten en fruit en eet ze met de schil.

#8 Eet liever de hele groente of vrucht dan het sap

De hele vrucht en groente bevatten meer vitaminen en vezels dan alleen het sap. Als je bijvoorbeeld een sinaasappel eet, is dat beter dan alleen het sinaasappelsap omdat het hele fruit alle voedingsmiddelen behoudt.

Smoothies of sap? – Smoothies bevatten meer vezels en vitamines in vergelijking met alleen het sap. Vezels en een deel van de vitaminen gaan verloren tijdens het proces van het uitpersen of juicen.

#9 Beetgaar is gaar genoeg

Vermijd het te lang koken van groenten. Beetgaar of net gare groenten bevatten nog de meeste vitaminen.

haal meer vitaminen uit je voeding met gefermenteerd eten
Gefermenteerde voeding voor meer vitaminen

10. Vergeet gefermenteerde groenten niet

Gefermenteerde voeding heeft verschillende voordelen voor onze gezondheid. Het fermentatieproces bevordert de productie van vitamines, zoals vitamine K en B-vitaminen en die zijn belangrijk zijn voor ons lichaam. Daarnaast helpt gefermenteerde voeding bij het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem. Het regelmatig consumeren van gefermenteerde voeding kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Voorbeelden van gefermenteerde groenten zijn: zuurkool, kimchi, yoghurt, kefir, kaas, augurken en ingemaakte olijven.