eiwit shake

Extra eiwitten met eiwitshakes

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen van het lichaam en zijn de bouwstoffen van alle weefsels en organen in jouw lichaam. Het bestaat uit complexe moleculen die essentieel zijn voor:

  • huid, haar en nagels (keratine) · kraakbeen, pezen en ligamenten (collageen en elastine)
  • het element van spieren dat samentrekt (actine en myosine)
  • bloedeiwitten (hemoglobine, transferrine, albumine en globulinen)
  • antilichamen
  • enzymen
  • hormonen

Voldoende eiwitten krijg je binnen via eieren en vlees, maar als je wat extra nodig hebt, kun je ook een tijdje kiezen voor eiwitshakes.

Waar heb je eiwitten voor nodig?

Jouw lichaam heeft eiwit nodig om onder andere spieren en weefsel aan te maken. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat er enzymen gegenereerd worden, hormonen aangemaakt worden en nog veel meer belangrijke componenten die nodig zijn in het lichaam. Wanneer je niet genoeg eiwitten binnen krijgt, kan het lichaam niet optimaal herstellen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de spieren niet genoeg herstellen en dus ook niet groeien.

Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, is het van belang dat je eiwitrijke producten consumeert. Hierbij kun je denken aan eieren, zuivel, vlees en bonen. De aanbevolen hoeveelheid eiwit per dag is afhankelijk van hoeveel je traint. Zonder training heb je circa 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig. Een goede eiwitshake bevat circa 25 tot 30 gram eiwit, waardoor je al gauw op de helft van de aanbevolen hoeveelheid komt.

Eiwitshakes naast je voeding

Heb je moeite met het consumeren van eiwitrijke producten maar wil je toch graag genoeg eiwitten binnen krijgen? Dan kunnen eiwitshakes een goede toevoeging zijn. Maar wat zijn eiwitshakes nou eigenlijk? Deze shakes zijn drankjes gemaakt uit eiwit in poedervorm, de poeder meng je met bijvoorbeeld water of sap. Doordat eiwitshakes in poedervorm geleverd worden, kun je het dus ook gemakkelijk toevoegen aan een bestaand recept. Denk bijvoorbeeld aan havermout of een fruitsmoothie. Hiermee voeg je extra eiwitten toe aan je maaltijd, zodat het nog makkelijker wordt om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Soorten eiwitshakes

Uiteraard zijn er ontzettend veel verschillende eiwitpoeders te verkrijgen. Het is aan te raden te kiezen voor een hoge kwaliteit eiwitten, zodat je verzekerd bent van een goed werkend product. De meest voorkomende soort is whey eiwit. Dit is een compleet eiwit afkomstig van melk met alle essentiële aminozuren en heeft het hoogste gehalte vertakte-keten aminozuren (zogenoemde BCAA’s). Whey eiwit heeft de snelste opname en vertering en is dus geschikt voor snel spierherstel. Naast whey eiwit, bestaat er ook nog caseïne eiwit. Dit is een langzamere eiwitbron en is dus geschikt voor langdurig bescherming tegen spierafbraak.

Er bestaan eiwitshakes die beide eiwitbronnen combineren voor het beste resultaat. Voor mensen met koemelkallergie bestaat er ook plantaardige eiwit, dit is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Het is belangrijk om te weten dat eiwitshakes geen vervanging zijn van een maaltijd, maar een toevoeging aan jouw dieet. Het is een simpele manier om extra eiwitten tot je te nemen en wordt veelal door sporters gebruikt voor of na een training voor de optimale werking.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *