Er zijn twee soorten mensen. Mensen die op tijd komen en mensen die altijd te laat komen.
En vaak ergeren mensen van de eerste soort zich aan mensen van de tweede soort. En terecht. Want er zit natuurlijk meer achter als iemand altijd te laat komt. Door pech of andere omstandigheden kun je best eens te laat komen. Maar bij sommige mensen kun je er bijna zeker van zijn dat ze niet op tijd zullen zijn. Zelfs niet als het heel belangrijk is, zoals bij een sollicitatiegesprek of een examen bijvoorbeeld.
De psychologie achter altijd te laat komen
Je kent het wel. Sommige mensen gaan altijd gehaast en gestrest de deur uit, moeten nog allerlei dingen op het laatste moment regelen, komen nog eens terug omdat ze hun sleutels, buskaart, bankpas zijn vergeten of komen er onderweg achter dat ze het precieze adres niet weten. Komt het je bekend voor? Vaak zit er meer achter het eeuwig te laat komen.
Voordat je er iets aan kunt doen, moet je natuurlijk weten waarom het je niet lukt om op tijd te komen. Dit zijn mogelijke oorzaken.
1. Je bent een slechte planner
Sommige mensen kunnen gewoon slecht plannen. Ze schatten de tijd die ze ergens aan moeten besteden te positief in en komen daardoor consequent te laat. Dat kan de ene keer een paar minuten zijn en de andere keer een half uur.
- Oplossing:
- Kijk eens hoe lang bepaalde dingen duren zonder dat je weg hoeft. Dus hoe lang je er over doet om je haar te wassen, make-up op te doen en je aan te kleden en je spullen te pakken. Hoe lang je er over doet om op het station te komen enz. Zo kan je de volgende keer een reëele planning maken.
2. Je bent een sloddervos
Vlak voor je wilt vertrekken ben je je autosleutels, je pasjes, je ov-kaart en andere noodzakelijke dingen kwijt.
- Oplossing:
- Geeft sleutels en andere spullen die je nodig hebt, een vaste plek. Je hebt hier wel wat discipline bij nodig natuurlijk.
3. Je kan geen prioriteiten stellen
Je kent het wel. Je moet weg en iemand vraagt je nog wat of de telefoon gaat en iemand begint een langdurig gesprek met je terwijl je eigenlijk bezig bent om weg te gaan.
- Oplossing:
- Stel je prioriteiten en ben assertief. Op tijd komen is je belangrijkste prioriteit. Zeg gewoon: Sorry, nu even niet want ik ben laat voor een afspraak.
4. Je bent een uitsteller
In plaats van ’s avonds je kleding klaar te leggen, stel je het uit tot ’s morgens vlak voor je weg moet. En dan blijkt dat je je kleren beter eerst nog even kan strijken. Of je moet je paspoort meenemen naar je afspraak en ’s ochtends kan je hem niet vinden. Dan zit het er dik in dat je te laat komt. Stop met uitstelgedrag.
- Oplossing:
- Leg ruim van te voren je spullen klaar die je mee moet nemen. Zoek je kleding uit en leg het klaar. Zoek het adres op waar je moet zijn. Check van te voren of er werk aan het spoor of aan de weg is. Kortom, wees voorbereid.
5. Je bent bang om te vroeg te komen
Sommige mensen zijn zo bang om te vroeg te komen dat ze proberen precies op tijd te komen zodat ze maar niet hoeven wachten en zich daar te moeten vervelen of gespannen te zitten.
- Oplossing:
- Neem een boek of tijdschrift mee. Zet muziek op je mobiel en doe je oordopjes in. Zorg dat je iets te doen hebt zodat je het niet erg vindt om te wachten.
6. Onbewust vermijdingsgedrag
Misschien wil je ergens onbewust liever niet naartoe gaan omdat je er bewust of onbewust tegenop ziet. Of misschien ben je een beetje rebels en wil je liever niet doet wat moet of wat er van je verwacht wordt. Misschien heb je de adrenaline stoot nodig die vrijkomt als je ziet dat je bijna te laat komt en kan je dan pas tot handelen overgaan.
- Oplossing:
- In dit geval moet je gewoon wat strenger voor jezelf zijn. Spreek je gewoon met jezelf af dat je voortaan op tijd komt. Dat je moeite gaat doen om op tijd te vertrekken en je goed voor te bereiden.
Te laat komen is voor niemand leuk
Altijd te laat komen is voor niemand leuk. Het is, als je er geen goede reden voor hebt, best wel asociaal omdat je er van uit gaat dan anderen ‘wel even op je wachten’. Het is niet leuk om te wachten op iemand en je af te vragen of die persoon nog wel komt opdagen. Het is ook niet leuk voor jezelf als je gestrest aankomt bij een een afspraak. En als je dan eindelijk te laat bent aangekomen, kan je je ook nog eens verontschuldigen of proberen om ergens ongemerkt door de achterdeur binnen te komen zonder dat je de boel verstoort.
Onbetrouwbaar?
Mensen die altijd te laat komen, krijgen natuurlijk een bepaalde reputatie. Mensen kunnen het idee krijgen dat je onbetrouwbaar bent en dat ze niet op je kunnen rekenen.
Optimistische mensen zijn gezonder
Je kan het ook anders bekijken. Op tijd willen komen kost de nodige stress en moeite. Zeker als er omstandigheden zijn waardoor je te laat komt, waar je niks aan kan doen. Mensen die er geen punt van maken als ze altijd te laat komen, zijn vaak optimistisch en maken zich niet druk. Optimistisch zijn is dus goed voor je welzijn en je gezondheid.