Heb je ook wel eens van die dagen dat je de hele tijd trek hebt?
Heb je net iets gegeten, zit je al weer te bedenken wat je nu weer eens zal eten. Waar komt dat hongergevoel vandaan? Waarom krijg je van je lichaam een seintje dat je weer iets moet eten? Dat je honger hebt als je een paar uur niet hebt gegeten, hard hebt gewerkt of hebt gesport is normaal. Maar wat als je de hele dag door honger hebt?
Honger krijg je als je lichaam behoefte heeft aan calorieën, water of zout. En dat hongergevoel wordt door je lichaam vertaald door een aantal factoren waaronder je hormonen en emoties als stress. Als je de hele tijd aan eten moet denken kan dat verschillende oorzaken hebben.
1. Je drinkt te weinig
Honger- en dorstgevoelens worden in hetzelfde gedeelte van je hersenen geregeld. Daardoor kan dorst door je lichaam vertaald worden in een gevoel van van honger. Heb je weer eens trek, probeer dan eerst iets te drinken en kijk of dat je hongergevoel stilt.
2. Je slaapt slecht
Als je slecht slaapt of te weinig slaapt dan heeft dat gevolgen voor hoe je je de volgende dag voelt. Het hormoon ghreline, dat de eetlust stimuleert, wordt gestimuleerd terwijl het hormoon leptine, dat zorgt voor een vol gevoel na het eten, wordt afgeremd. Je lichaam geeft aan, behoefte te hebben aan energie in de vorm van voeding, terwijl het eigenlijk slaap nodig heeft.
3. Je eet de verkeerde dingen
Eet je vooral koolhydraatrijke voeding als brood met zoetigheid, croissantjes, donuts, koekjes of andere voeding die veel calorieën in de vorm van suiker en vet leveren? Producten met suiker, wit meel, witte rijst en pasta worden door je lichaam heel snel omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je lichaam maakt dan insuline aan om die suiker weer af te breken waardoor je bloedsuikerspiegel weer daalt. Het gevolg: honger en vooral trek in meer zoete en vette dingen. Eet liever volkorenproducten, noten en fruit in zijn geheel. Dat voorkomt grote pieken en dalen in je bloedsuiker.
4. Je krijgt te weinig eiwit binnen
Eiwitrijke voeding als eieren, magere zuivel of mager vlees geven je langer een vol gevoel. Probeer meer eiwitten toe te voegen aan je voeding en kijk of dat helpt.
5. Je eet te weinig vetten
Vetten worden vaak vermeden als je aan de lijn doet. Maar vetten zorgen juist voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt. Er zijn goede vetten en slechte vetten. Kies voor de gezonde vetten die je vindt in avocado, olijfolie, vette vis, noten en zaden.
6. Je eet onregelmatig
Als je onregelmatig eet en maaltijden overslaat dan blijft je maag af en toe te lang leeg. Als dat gebeurt, gaat je lichaam weer het hormoon ghreline (zie punt 2) aanmaken. Daardoor krijg je zo’n trek waardoor je waarschijnlijk meer gaat eten dan je gedaan zou hebben als je gewoon op tijd een maaltijd had genomen. Het ontbijt overslaan is daarom ook een slecht idee én slecht voor de lijn.
7. Je bent een stresskip
Als je de hele dag druk bent en je gestrest voelt, dan zorgt je lichaam ervoor dat het de hele dag klaar voor actie en maakt daarvoor meer van de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Dat kost natuurlijk bergen energie. En om aan die energie te komen, maakt je lichaam dat je je hongerig voelt. Met als gevolg dat je gaat eten, terwijl je eigenlijk meer hebt aan een uurtje yoga of een andere manier van ontspanning. Misschien helpt een kopje rustgevende thee?
8. Je eet uit verveling
Een veel voorkomend probleem. Eten is één van de dingen die je kunt doen als je je verveelt. Maar het probleem is, als je stopt met eten, verveel je je weer. De oplossing is om te vinden dat je zo leuk vindt om te doen, dat je niet meer aan eten denkt. Maak eens een lijstje van alles dat je leuk vindt om te doen. Kies iets uit dat je kunt doen zonder al te veel voorbereiding en spreek met jezelf af dat je dat voor een bepaalde tijd gaat volhouden. Werkt het niet, dan probeer je de volgende keer iets anders. Misschien hou je er een leuke hobby aan over.
9. Je houdt van een drankje
Een alcoholisch drankje. Door alcohol krijg je meer trek in eten. Een drankje voor het eten bevordert de eetlust. En alcohol onttrekt vocht aan je lichaam waardoor gevoelens van honger en dorst weer verward kunnen worden.
10. Zien eten, doet eten
Hou je van koken en verslind je kookboeken. Struin je het internet af naar lekkere recepten? Dat kan ook heel goed een oorzaak zijn dat je vaak honger hebt. Net als geuren, kunnen plaatjes van lekker eten je eetlust stimuleren. Het water kan je letterlijk in de mond lopen en je maag gaat zich al samentrekken als voorbereiding op het eten dat verwacht wordt.
11. Je zit niet lekker in je vel
Geef de mensen de kost die ’s avonds gaan eten, omdat ze niet happy of teleurgesteld zijn. Ze eten om zich te troosten, misschien onbewust en automatisch. Trek dus geen zak chips uit de kast omdat je een rotdag hebt gehad, Je zult je de volgende dag alleen maar vervelender voelen. Eten omdat je je rot voelt, is een veel voorkomende oorzaak. Probeer liever de oorzaak van je onvrede te vinden en daar iets aan te doen.
[bol_product_links block_id=”bol_556f4001b2f22_selected-products” products=”9200000025876672,9200000015581097″ name=”em” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]