effecten van muziek op gezondheid

De verrassende effecten van muziek op je gezondheid

Laatst bijgewerkt:

Het is natuurlijk fijn om naar muziek te luisteren. Maar misschien heb je ook gemerkt dat muziek iets doet met je stemming.

Maar daar blijft het niet bij. Er zijn diverse positieve effecten van muziek op je gezondheid. En die zijn wetenschappelijk aangetoond.

Dit zijn de positieve effecten van muziek om…

#1…beter te slapen

Een onderzoek uitgevoerd onder studenten heeft aangetoond dat met name klassieke muziek slapeloosheid tegengaat en een gezonde slaap bevordert. Een makkelijk en goed alternatief op het nemen van slaappillen zou je denken.

#2 …om stress te verminderen

Door naar muziek te luisteren, vinden er zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied veranderingen plaats in je lichaam. De muziek vormt een afleiding voor je gedachten. Je spieren ontspannen zich, je bloeddruk wordt lager en je ademhaling regelmatiger. Luisteren naar muziek heeft hetzelfde effect op de geest als een massage heeft op het lichaam.

Dit is de meest ontspannende muziek.

#3…voor, tijdens en na het sporten

Als je gespannen bent voor een sportieve prestatie of wedstrijd dan is één van de verrassende effecten van muziek dat luisteren naar snelle uptempo muziek je kan helpen beter te presteren, kan je helpen om beter te presteren. Muziek tijdens het sporten helpt je gemotiveerd te blijven en beter te presteren. En zo helpt luisteren naar je favoriete muziek je sneller te herstellen, wat is aangetoond in deze studie.

#4…de bloedvaten te stimuleren

De emoties van mensen die naar muziek luisteren zorgen voor een betere werking van de bloedvaten. Door de positieve gevoelens wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het blad Circulation.

#5…om het geheugen en de concentratie te stimuleren

Muziek en geheugen zijn sterk met elkaar verbonden. Liedjes of melodieën kunnen dienen als hulpmiddel om bepaalde gebeurtenissen of informatie op te roepen. Dat komt omdat muziek bepaalde delen van de hersenen activeert, die te maken hebben met gevoelens en emoties. Dat is ook de reden waarom mensen die lijden aan dementie en Parkinson zo goed op muziek reageren. Door hun muzikale geheugen aan te spreken, komen ook weer herinneringen aan andere gebeurtenissen boven.

Behalve de invloed op het geheugen kan muziek ook de concentratie stimuleren. Hierbij geldt dat de ene soort muziek beter bij de ene activiteit past dan de andere.

Bijvoorbeeld:

Klassieke muziek – verbetert de concentratie en snelheid bij activiteiten waarbij snelheid en nauwkeurigheid belangrijk zijn.
Geluiden uit de natuur – zoals de wind die bladeren laat ritselen, het ruisen van de zee of het vallen van regen, kunnen stress verminderen en concentratie verbeteren.
Elektronische muziek – met een rustige beat en zonder zang, kunnen je helpen om een bepaald ritme in je taken te vinden.
Binaurale beats – dit zijn geluiden die bepaalde hersengolven kunnen stimuleren. Ze kunnen helpen als je wilt ontspannen, mediteren, studeren of je wilt concentreren. Luister hier naar voorbeelden.

#6…om pijn te verminderen

Bij een recent onderzoek luisterden 143 mensen naar muziek en ondertussen werd hun elektrische shocks toegediend. Tegen de deelnemers werd gezegd dat ze de melodie goed moesten. Hoe meer ze opgingen in de muziek, hoe minder last ze van de pijn hadden. En de mensen die aanvankelijk het meest gespannen waren hadden het meeste baat bij de muziek.

#7…je slechte humeur kwijt te raken

Vrolijke muziek kan je slechte humeur laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar er is meer. Onderzoek heeft aangetoond dat zelf depressieve gevoelens verminderen door te luisteren naar de juiste muziek.

#8… je hersengolven veranderen

Muziek kan het patroon van je hersengolven beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je naar ritmische muziek luistert hoe meer de hersenen zich proberen aan te passen aan de geluidsgolven. Zo kunnen je hersenen door de juiste muziek in een staat gebracht worden die op die van meditatie lijkt.

#9…beter te leren en creatiever te zijn

Een rustig achtergrondmuziekje terwijl je leert of iets probeert te bedenken of te maken helpt je beter te concentreren en te presteren. Net zoals een up-tempo muziekje helpt als je een eentonig of nauwkeurig werkje moet doen.