Dat pure chocolade gezond is, is algemeen bekend. Lees hier hoeveel en welke chocolade je het beste kunt eten om de optimale gezondheidseffecten te ervaren.
Inhoud
- Wat is pure chocolade?
- Voedingswaarde pure chocolade
- Hoeveel chocolade is gezond?
- Gezonde eigenschappen
Wat is pure chocolade?
Chocolade wordt gemaakt uit een mengsel van cacaoboter, melkpoeder, melk, cacaomassa, suiker en smaakstoffen zoals vanille.
Wanneer is chocolade puur?
Pure chocolade bevat tenminste 54% cacaopoeder. Maar er zijn ook repen chocolade met een percentage cacaopoeder van meer dan 90%. Bij pure chocolade wordt geen melkpoeder toegevoegd en bij witte chocolade geen cacaopoeder. Witte chocolade bevat helemaal geen cacao en is dus feitelijk geen chocolade..
Hoe gezond chocolade is, hangt af van het cacaogehalte en de hoeveelheid suiker en vet die wordt toegevoegd. Chocolade is het gezondst als het zo puur mogelijk is, dus een zo hoog mogelijk cacaogehalte bevat.
Waar komt cacao vandaan?
Cacao is afkomstig van cacaobonen. Cacaobonen zijn de zaden van de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao), die rond de evenaar groeien. Er zijn verschillende variëteiten cacaobomen, elk met zijn eigen smaak en eigenschappen. De bonen ondergaan na de oogst een natuurlijk fermentatieproces. Daarna worden ze gebrand en gemalen tot cacao.
Voedingswaarde pure chocolade
100 gram chocolade, tenminste 70-85% cacaogehalte, levert
- 11 gram vezels
- ijzer, 67% van de ADH
- magnesium, 58% van de ADH
- koper 89% van de ADH
- mangaan, 98% van de ADH
- kleine hoeveelheden kalium, fosfor, zink en selenium
Hoeveel chocolade is gezond?
Duits onderzoek, gepubliceerd in het Heart Journal in 2010 raadt aan om niet meer dan 200 gram pure chocolade (82% cacao) per week te eten om zo de positieve effecten ervan te ondervinden.
Gezonde eigenschappen pure chocolade
1. Antioxidanten
Chocolade is rijk aan antioxidanten. De antioxidanten die chocola zo gezond maken zijn flavanoiden. Hoeveel flavanoïden hangt af van de de soort cacao en hoe die wordt bewerkt. De meeste flavanoiden bevinden zich in rauwe cacao. Als chocolade verhit wordt, om er bijvoorbeeld repen van te maken, wat bij de meeste merken gebeurt. Of als je er koekjes van bakt, dan gaan die gezonde eigenschappen achteruit. Als je dus zo veel mogelijk van de gezonde eigenschappen van chocola wilt genieten, dan koop je rauwe chocolade of repen die op lage temperatuur zijn bereid.
Cacao kan meer antioxidanten bevatten dan b.v. groene thee en blauwe bessen.
2. Cholesterol
De flavanoiden in chocolade zorgen er voor dat je goede cholesterol (HDL) stijgt en je slechte cholesterol (LDL) daalt. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedvaten iets verwijden en je bloed verdunt. Het helpt voorkomen dat je aderen dichtslibben waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt (1).
3. Tegen hoesten
Je kan een hoestdrank nemen als je lang moet hoesten, maar je kan ook eens wat chocolade proberen. De stof theobromine blijkt de hoestprikkel te verminderen. Je moet daarvoor 1000 mg theobromine binnenkrijgen. Dat zit in 80 g pure chocolade of zo’n 500 g melkchocolade.
4. Diabetes
Engels onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal in 2011 heeft aangetoont dat als je vaker dat twee keer per week pure chocolade eet, het risico op Diabetes type 2 aanzienlijk verkleint.
5. Gewicht
Een Canadese studie toonde aan dat mensen die 5 keer per week ong 30 gram pure chocolade aten, een betere BMI (Body Mass Index) hadden.
6. Hersenen
Chocolade blijkt goed te zijn voor de hersenen. De flavonoïden zorgen voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat zorgt ervoor dat het geheugen beter werkt. En dat geldt niet speciaal of alleen voor ouderen, ook als je jong bent kan dit helpen. Studenten die warme chocolademelk dronken met 500 mg flavanoiden, waren beter in het oplossen van wiskundige problemen (2).
7. Ontspanning
Chocolade helpt je ontspannen. Een onderzoek van Nestlé wees uit dat als personen met veel stress twee weken lang iedere dag een kleine hoeveelheid pure chocolade aten, de hoeveelheden van de stresshormonen cortisol en catecholamine afnamen.
8. Beter humeur
En tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk: chocolade verbetert je humeur. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in je hersenen gestimuleerd zoals endorfinen en dopamine. Samen met de theobromine (zie Tegen hoesten) en de cafeïne voel je je na een paar stukjes chocolade al snel een stuk vrolijker.
De combinatie chocolade appel maakt het nog gezonder trouwens.