corona hamsteren
Foto Hello I'm Nik/unsplash

Coronavirus: waarom de massahysterie uitblijft

Sinds het coronavirus is uitgeroepen tot pandemie, ofwel een wereldwijde epidemie, sloegen we massaal aan het hamsteren. Maar hoewel het toiletpapier en de pasta soms niet aan te slepen zijn in de schappen, is Nederland goed voorbereid op de corona-crisis. Dit zijn 4 redenen waarom we het hoofd koel houden.

Goede gezondheidszorg

In tegenstelling tot landen waar het coronavirus flink om zich heen grijpt, zijn onze ziekenhuizen alert en voorbereid op de komst van patiënten die zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Onze ziekenhuizen beschikken over speciale quarantaineplekken en elke Nederlander beschikt over een ziektekostenverzekering waarmee je terecht kunt in het ziekenhuis voor (spoedeisende) hulp.

Duidelijk protocol

Nederland beschikt over een eigen pandemie-protocol waardoor de regering snel en effectief kan handelen in overleg met deskundigen en virologen. Het land gaat (op het moment van schrijven) niet op slot, maar om verspreiding van het virus te voorkomen ligt het dagelijks leven wel even plat.

Hou jezelf en anderen gezond en voorkom dat je het virus krijgt. De laatste adviezen:

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Werk, waar mogelijk, thuis.
  • Blijf thuis als je klachten hebt (verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts) en ga pas weer naar buiten als je 24 uur lang klachtenvrij bent. Je hoeft niet getest te worden als je verder gezond bent.
  • Was je handen vaak met water en zeep. Droog ze af met een papieren handdoekje en gooi dit weg.
  • Geef mensen geen hand.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Raak je ogen, neus en mond zo min mogelijk aan.
  • Snuit je neus in een papieren zakdoekje en gooi dat gelijk daarna weg.
  • Bewaar twee meter afstand van mensen die hoesten en niezen.

Ouder dan 70, chronische ziekte of minder weerstand? Bel dan de huisarts of huisartsenpost bij koorts en hoesten of ademhalingsproblemen.

Goed om te weten: je bezoek aan de huisarts is altijd gratis en wordt gedekt door je basisverzekering.

Voldoende voedsel

Ondanks Ruttes officiële advies om niet te gaan hamsteren, moeten lang houdbare producten zoals rijst, meel en knoflook het op veel plaatsen ontgelden in de super. Toch laten supermarkten weten prima bevoorraad te zijn en genoeg voedsel te hebben voor iedereen. Om te voorkomen dat er juist door het hamsteren tekorten ontstaan, is het verstandig om onze boodschappen in normale hoeveelheden in te blijven slaan. Beperk besmettingsgevaar door voldoende afstand tot andere mensen te bewaren en – waar mogelijk – de zelfscankassa te gebruiken.

Het nieuwe werken

Dankzij de implementatie van het nieuwe werken gaan veel Nederlandse werkgevers flexibel om met de werkplek (en soms ook werktijden) van hun werknemer. Thuiswerken is voor de meesten prima te doen en daar plukken we nu de vruchten van. Door sociaal contact, ook zakelijk, zoveel mogelijk te minimaliseren, zorgen we dat ziekenhuizen niet overbelast raken en kunnen we het virus eerder in de kiem smoren.

  1. Weet je, eigenlijk mogen we de supermarkt ook gedeeltelijk de schuld geven voor het hamsteren. Tot vandaag, zijn er heel weinig supermarkten die zeggen “je mag maar zoveel meel kopen”. Als ze dat een week of twee hadden gezegd hadden veel meer mensen genoeg voedsel. Maar ze doen het nog steeds niet. En als op die dag maar 8 pakken meel binnen kopen, en de eerste de beste alle 8 kopen… is dat niet een beetje de schuld van de supermarkt? Als de persoon maar een mochten kopen, waren 8 mensen blij.

    Ik zou zeggen, klaar tegen de supermarkten om uiteindelijk te zeggen dat sommige producten nu eenmaal beperkt gekocht mogen worden!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *