10 Huismiddeltjes tegen zweten

Zweten is een natuurlijke reactie van je lichaam.

Door zweten worden afvalstoffen afgevoerd en je koelt er door af. Hoeveel iemand zweet, verschilt van persoon tot persoon. En er zijn ook omstandigheden die het zweten tijdelijk kunnen verergeren.

Oorzaken waardoor je meer gaat zweten

Behalve hitte zijn zijn er ook andere omstandigheden die ervoor zorgen dat je meer zweet. Bijvoorbeeld:

  • overgewicht
  • schommelingen in hormonen, zwangerschap, overgang
  • diabetes
  • angst, stress, woede, depressie of onrust
  • medicijngebruik
  • alcohol gebruik
  • bepaalde ziekten, ziekten van het hart en de longen

Aanwijzingen dat je bovenmatig veel zweet

Het kan iedereen wel eens overkomen, als het erg heet weer is bijvoorbeeld, bij extreme inspanning of in stress situaties. Maar heb je er vaker last van zonder reden, dan zijn dit aanwijzingen dat je bovenmatig zweet.

  • natte handpalmen, voetzolen, voorhoofd
  • zichtbare natte plekken in kleding onder de oksels op de borst en/of rug
  • sterk ruikend zweet

Huismiddeltjes tegen zweten

Door natte oksels en bijbehorende geurtjes voelt niemand zich prettig. Daar wil je wel iets aan doen. Gelukkig zijn er tips om zweten tegen te gaan en de hieronder beschreven huismiddeltjes om zweten te verminderen.

1. Appelazijn

Van appelazijn wordt gedacht dat het verschillende voordelen voor de gezondheid heeft. Zo kan het helpen tegen lekkere trek, maar ook bij allerlei schoonheidsproblemen. Je kan het zowel inwendig als uitwendig gebruiken. Jammer alleen dat het niet zo lekker ruikt.

Uitwendig

Appelazijn heeft adstringerende eigenschappen, of wel het trekt de huid samen. Door een watje met appelazijn ’s avonds onder je oksels te smeren en ’s ochtends weer af te wassen, zal het zweten op den duur verminderen.

Inwendig

Drie keer per dag een theelepeltje appelazijn in een glas water een half uur voor de maaltijd, zou ook helpen tegen overmatig zweten. Dat komt omdat appelazijn de pH-waarde of zuurgraad van het lichaam neutraliseert. Vind je het erg vies? Doe er dan wat honing bij.

2. Citroen

citroen bij keelpijn

Wat voor appelazijn geldt, geldt ook voor citroen. Citroen heeft als voordeel dat het beter ruikt. Het citroenzuur doodt bovendien bacteriën.

Meng een theelepel citroensap met wat baksoda en breng dit middel onder je oksels aan. Laat het 20-30 minuten intrekken en was het dan af. Herhaal dit regelmatig. Op den duur zal het zweten minder worden.

3. Aardappel

Doordat de aardappel goed vocht op kan nemen, kan je hem als anti-perspirant gebruiken. Een anti-perspirant zorgt dat de zweetklieren minder zweet aanmaken.

Gebruik

Neem een stukje aardappel en wrijf over de delen waar je zweet. De aardappel neemt het zweet op en voorkomt dat je nog meer zweet. Heb je een juicer? Maak dan aardappelsap en breng het met een watje aan. Laat goed drogen.

4. Maizena

Als je overmatig zweet, kan je maizena gebruiken om dat te verminderen. Handig om altijd een potje of doosje in je tas te hebben. Je kan het wat lekkerder laten ruiken door het te mengen met talkpoeder.

Gebruik

Maak je oksels droog met een tissue. Zo voorkom je dat de maizena gaat klonteren.
Breng wat maizena aan en laat het even drogen. Breng nog een laagje aan. Laat het drogen en herhaal dit als het nodig is.

Tip: Strooi maizena in je schoenen of sokken tegen zweetvoeten.

5. Baksoda

Baksoda, bakzout of zuiveringszout zijn allemaal namen voor bicarbonaat. Zweet bevat zuren waarin bacteriën goed kunnen overleven. Baksoda is alkalisch en verlaagt daardoor de zuurgraad en werkt als een natuurlijke deodorant.

Gebruik

Meng gelijke delen baksoda met maizena en breng deze aan op een schone huid op plekken waar je veel zweet. Laat 30 minuten intrekken en spoel het af met water. Vind je dat te veel werk. Breng dan baksoda na het douchen aan op plekken waar je zweet. Laat het het opdrogen zonder het af te spoelen.

6. Kokosolie

Kokosolie bevat laurinezuur dat bacteriën doodt. Het ruikt bovendien niet onaangenaam. Vind je de kokosgeur niet prettig, ga dan voor ontgeurde kokosolie.

Gebruik

Masseer kokosolie in de huid op de plekken waar je veel zweet. Masseer tot de olie in de huid is opgenomen.

Tip: Je kan ook kokosolie en baksoda met elkaar combineren.
Let op: Kokosolie kan wel vetvlekken in je kleding maken.

7. Zwarte thee

De tannine in zwarte thee heeft een adstringerende werking en kan gebruikt worden als anti-perspirant. Gewone thee gebruiken kan ook. Maar zwarte thee bevat de meeste tannine.

Gebruik

Zet thee ruim een halve liter zwarte thee met twee theezakjes. Laat een kwartier trekken en laat het dan wat afkoelen. Doop er een doek in en dep de thee op plaatsen waar je veel zweet. Je kan ook gebruikte theezakjes een paar minuten onder je oksel doen.

8. Tea Tree olie

Tea Tree olie bevat van nature anti-schimmel en adstringerende eigenschappen. Dat helpt om zweten te verminderen en het voorkomt geurtjes die zweten kunnen veroorzaken.

Gebruik:

Aanbrengen is makkelijk. Doe wat tea tree olie op een watje en breng het aan op gebieden waar je zweet. Als je een erg  gevoelige huid heb, verdun het dan met wat water. Herhaal dit regelmatig.

9. Eet voeding die rijk is aan magnesium

Zweten kan veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium. En door veel te zweten verlies je ook veel magnesium. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor voeding die veel magnesium bevat. Zoals noten, granen, bananen, enz.

Lees hier de top-10 voeding met magnesium.

10. Veel drinken

Door het drinken van veel water worden afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd. Dat doet zweten ook. Als je voldoende drinkt, dan kunnen er voldoende afvalstoffen worden afgevoerd. Je zweet dan minder. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je lichaam goed gehydrateerd is door regelmatig te drinken.

Drink geen warme dranken

Warme dranken verwarmen het lichaam waarna het zweet je kan uitbreken. Als je veel zweet, laat dan hete of warme dranken  staan. Koffie en andere dranken met cafeïne zetten het lichaam eerder aan tot zweten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *