fiets van de zaak

ZZP’er? Dan is een fiets van de zaak iets voor jou

Een fiets van de zaak, en in steeds meer gevallen gaat het dan om een elektrische fiets, wordt steeds populairder. Zeker met ingang van het nieuwe fietsplan, op 1 januari 2020, wordt het leasen van een zakelijke fiets steeds aantrekkelijker. Voor veel werkgevers is dit een reden om per deze datum met een nieuwe regeling om een fiets te leasen te komen. Maar hoe zit dit als je niet in loondienst bent, maar als ZZP’er je geld verdient? Is een fiets van de zaak dan ook een optie?

Het nieuwe fietsplan

De overheid stimuleert werknemers en werkgevers graag om de auto wat vaker te laten staan, en op de fiets te stappen. Dat scheelt namelijk heel wat files op de wegen, waar we met zijn allen van profiteren, en is ook nog eens stukken beter voor het milieu. Daarnaast brengen we onze dagen meer en meer zittend door, en komen heel veel personen absoluut niet meer toe aan hun dagelijkse portie beweging. Op de fiets naar het werk gaan zou hier een mooi verschil in kunnen maken.

Voor werkgevers geldt dat de fietsregeling die zij aan hun werknemers aan mogen bieden, met ingang van 1 januari 2020 sterkt versimpeld wordt. Met name het privé gebruiken van een fiets van de zaak wordt een stuk eenvoudiger gemaakt. Wie voorheen een fiets van de zaak in zijn bezit had, moest een keuze maken: ga je deze fiets alleen voor woon-werkverkeer gebruiken, of ook privé?  Gebruikte je hem ook privé, dan moest je een uitgebreide kilometerregistratie bijhouden van hoeveel kilometer dit dan precies was, zodat dit kon worden verrekend. Nogal een gedoe: steeds als je naar de supermarkt gaat voor wat boodschappen of op je vrije dag even de kinderen uit school haalt, registreren hoeveel kilometer dat precies was. Je zou er bijna van in de auto stappen!

Gelukkig zag de overheid dit ook in, en werd de regeling een stuk makkelijker gemaakt: wie vanaf 2020 een fiets least, betaalt als bijtelling fiets van de zaak 7%. Punt. Geen administratieve rompslomp meer, niet meer ieder ritje registreren. Een hele vooruitgang!

Het fietsplan voor zelfstandigen

Dit nieuwe fietsplan kan ook door zelfstandigen worden gebruikt. Als ZZP’er waren er al verschillende manieren om een fiets als zakelijk vervoermiddel te gebruiken. Je kon bijvoorbeeld je privé fiets hiervoor inzetten, en daar een kilometervergoeding voor optellen bij je kosten. Ook kon je kiezen voor een fiets van de zaak ZZP, en deze in vijf jaar afschrijven. Ook kon je al aanspraak maken op verschillende aftrekposten, om de kosten nog verder te drukken, en de BTW terugvorderen. Een vereiste hiervoor was wel dat je kon aantonen de fiets vooral zakelijk te gebruiken: een kilometerregistratie dus.

Per 1 januari 2020 worden ook voor zelfstandigen de regels gemakkelijker. Ook voor hen gaat de 7% bijtelling gelden, zonder aan te hoeven tonen hoeveel er precies zakelijk en privé met de fiets gereden wordt. Een goede reden om de auto te laten staan, en over te stappen op de fiets?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *