gebroken glas schade

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?

Als jij je hebt verdiept in de verzekeringen die je als particulier af kunt sluiten, ontdek je snel genoeg dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn. Een zorgverzekering is verplicht, maar voor de meeste andere verzekeringen geldt dat je zelf bepaalt of je ze wel of niet afsluit. Een voorbeeld van zo’n verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering.

Twijfel je of je deze verzekering af moet sluiten? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk de belangrijkste redenen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten op een rijtje.

Je beschermt jezelf tegen het risico van aansprakelijkheid

Het kan gebeuren dat je schade aanricht aan iemand anders of zijn/haar spullen. Wanneer je hier volgens de Nederlandse wet aansprakelijk voor bent, is de kans groot dat je aansprakelijk gesteld wordt. Als de schade maar een paar tientjes is kun je dit prima uit eigen zak betalen, maar de schade kan ook veel hoger uitvallen. Wanneer je een schadeclaim van duizenden euro’s aan je broek hebt hangen, is de kans groot dat je dit niet kunt betalen. Gelukkig is er een manier om jezelf te beschermen tegen dit risico. Hoe? Door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je bent in dat geval verzekerd voor schade aan anderen en/of hun spullen als je hier volgens de wet aansprakelijk voor bent.


Wie denkt dat alleen schade die hij zelf aanricht binnen de dekking van deze verzekering valt, heeft het mis. Ook schade die door gezinsleden is aangericht wordt namelijk vergoed. Raakt je kind met zijn of haar fiets de auto van de buurman en loopt deze hierdoor (aanzienlijke) schade op? Dan kun je terugvallen op je aansprakelijkheidsverzekering om deze schade te vergoeden. Je hoeft de schade dan niet uit eigen zak te betalen, want de kosten worden vergoed door je verzekeraar.

Schade door huisdieren is ook meeverzekerd

Heb je een huisdier? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering zeker het overwegen waard. Een hond of kat kan namelijk ook schade aanrichten aan (spullen van) een ander. Stel dat je hond bijvoorbeeld een voorbijgang bijt of van zijn fiets springt. Hierdoor kan flinke schade ontstaan. Als je verzekerd bent voor aansprakelijkheid hoef je deze kosten niet uit eigen zak te betalen. Je dient in dat geval een claim in bij je verzekeraar. De kans is groot dat zij de schade vergoeden.

Aansprakelijkheidsverzekering biedt niet altijd uitkomst

Na het lezen van de bovenstaande tekst denk je misschien dat een aansprakelijkheidsverzekering altijd uitkomst biedt wanneer je schade aanricht bij een ander. Helaas is dit niet het geval, want voor bepaalde zaken heeft het geen zin om een claim in te dienen. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor schade aan gehuurde spullen, schade die ontstaat tijdens je werk en schade met of door een motorrijtuig. Hier kun je overigens wel weer andere verzekeringen voor afsluiten. In vrijwel alle overige gevallen biedt een aansprakelijkheidsverzekering wel uitkomst.


Studenten en aansprakelijkheid

Woon je op kamers? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Toch raden wij je wel aan deze verzekering serieus in overweging te nemen. Als student kun je namelijk ook schade aanrichten bij een ander. Omdat je premie betaalt voor deze verzekering, besluit je misschien om hem links te laten liggen. Zonde, want bij veel verzekeraars kun je tegenwoordig een speciale aansprakelijkheidsverzekering als student afsluiten. Je betaalt dan minder premie, waardoor er meer geld overblijft voor andere dingen