werken in de zorg

Vijf redenen waarom jij in de zorg zou willen werken

De zorgsector is een van de grootste branches in Nederland, met ruim 1 miljoen medewerkers. De sector is echter de afgelopen jaren sterk veranderd, dit is bijvoorbeeld te zien aan de groeiende populariteit van zzp-schap in de zorg tegenwoordig. Vraag jij je af of de zorg ook iets voor jou kan zijn, als medewerker of als ZZP’er in de zorg? Hieronder vijf redenen om ervoor te kiezen te werken in de zorg.

Een dankbaar beroep

Het belangrijkste aan de zorg is wel de affectie die je met patiënten of cliënten moet hebben. ‘Omgaan met mensen’ is niet voldoende motivatie, omdat je dit in nagenoeg iedere functie doet. Erg belangrijk is echt mensen willen helpen aan een betere kwaliteit van leven en iets voor anderen willen betekenen. In zware tijden helpt het om te denken dat jij, wanneer je ooit hulpbehoevend wordt, je ook graag geholpen zou willen worden op een fijne manier. Als zorgverlener krijg je veel dankbaarheid van patiënten of cliënten, en geeft het voldoening om mensen te zien genieten van je hulp en wanneer ze waarderen dat je klaar staat voor hen.

Toenemende werkgelegenheid

De kansen op werk nemen in de zorgsector na jarenlange bezuinigingen weer toe, vooral in de thuiszorg. Op ieder niveau nam in 2016 het aantal vacatures toe tot bijna 100.000 totaal. Er zijn zelfs alweer vacatures moeilijk in te vullen, bijvoorbeeld voor verpleegkundigen op Mbo- of Hbo-niveau en verzorgende IG. Hoewel er veel vacatures zijn, groeit ook het aantal zelfstandigen in de zorg. Via bijvoorbeeld Zorgzuster kun je zorg leveren, maar heb je wel de vrijheid om zelf je tarieven, werktijden en cliënten te kiezen.

Geen dag is hetzelfde

Iedere dag heb je met meerdere cliënten of patiënten te maken. Niet alleen hebben deze andere persoonlijkheden, de zorgvraag kan ook van dag tot dag verschillen.

Mogelijkheid in deeltijd te werken

Het werken in de zorg is erg flexibel door de gelegenheid in deeltijd te werken, bijvoorbeeld tijdens een studie. Ondanks dat er vaak 24/7 zorg geleverd moet worden is er sprake van onregelmatige tijden, bijvoorbeeld door avond- of nachtdiensten. Door de onregelmatige tijden is het mogelijk de ene week meer te werken en een andere week meer vrije tijd te hebben.

Werken in een team

Vind jij een teamprestatie ook belangrijker dan individuele verdiensten? In de zorg probeert iedereen binnen het team samen met zijn collega’s de cliënten of patiënten weer een zo fijn mogelijke dag te geven.

Werken in de zorg doe je niet om rijk te worden. Hoewel vooral bepaalde specialismen beter gewaardeerd zouden kunnen worden, telt de intrinsieke beloning van het werk zwaar mee.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *