laptop gestolen
Photo by Siddharth Bhogra on Unsplash

Laptop gestolen, betaalt de verzekering?

Een studente zat in de bus met haar laptop naast haar tegen het gangpad. Ze had oortjes in en luisterde naar muziek. Toen ze wilde uitstappen merkte dat haar laptop van € 1.275,- was verdwenen. Dat was even balen, maar gelukkig had ze een computerverzekering afgesloten.

Claimen

Vol goede moed diende ze een claim in bij haar verzekeraar. Ze hoopte dat de diefstal zou worden vergoed, daar betaalde ze immers premie voor. Maar de verzekeraar wees haar claim af. Een laptop naast je neer zetten in een overvolle bus is geen gedrag dat onder de verzekering is gedekt.

Je moet je laptop – of ieder ander kostbaar object – in het zicht houden of liefst op je schoot of tussen je benen bewaren. In een eerdere uitspraak werden ook gestolen spullen van het bagagerek, niet vergoed.

Klacht

De studente was het daar niet mee eens en diende een klacht in tegen verzekeraar Actua. Maar het klachteninstituut KIFID gaf de verzekeraar gelijk.

Wees gewaarschuwd!

Wees dus gewaarschuwd want je bent niet gedekt door je computerverzekering als je je waardevolle spullen naast je neer zet in het openbaar vervoer.

Welke verzekering heb je nodig?

Bij een verzekering geldt over het algemeen: hoe meer je betaalt, hoe ruimer de dekking. Lees altijd de polisvoorwaarden en kijk of ze ruim genoeg zijn. Let ook op dat je in in totaal niet teveel premie betaalt en of je niet beter het geld voor een eventuele verzekering niet beter geld opzij kan zetten om zo te sparen voor nieuwe spullen.

Thuis

Met de inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd tegen diefstal en schade in huis. Hoeveel en of je geld krijgt uitgekeerd is afhankelijk van het soort dekking die je hebt gekozen.

Buitenshuis

Met een inboedelverzekering met buitenhuisdekking zijn je kostbare spullen zoals laptop en mobiele telefoon ook buitenshuis verzekerd tegen diefstal en verlies. Hierbij geldt vaak wel een maximum bedrag. Kijk ook in de voorwaarden of de dagwaarde of de nieuwwaarde vergoed wordt.

Op reis

Met een reisverzekering kan je je laptop en andere kostbaarheden verzekeren tegen verlies en/of diefstal. Maar ga wel even na in de voorwaarden wat het maximale bedrag is dat wordt uitgekeerd. Houd er ook rekening met dat een verzekering slechts de dagwaarde uitkeert, dat kan flink minder zijn dan het bedrag dat je nodig hebt om een nieuwe te kopen. Zeker als je een dure of nieuwe laptop hebt.

Tip: Vergeet niet om aangifte te doen van diefstal, dat is in de meeste gevallen een voorwaarde voor uitkering.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *