Je zorgverzekering in 2020, dit wil je weten

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent dat het bijna tijd is om even goed naar je zorgverzekering te kijken. Wat gaat er volgend jaar veranderen en voldoet jouw zorgverzekering nog wel aan je wensen en behoeften?

De premie gaat omhoog in 2020

Inmiddels is bekend gemaakt dat de kosten voor de zorgverzekering omhoog gaan. Geschat wordt dat de kosten voor de zorgverzekering met €37 per jaar stijgen, dat is ongeveer €3 per maand. Dit is een schatting en het verschilt per verzekeraar. Hoeveel meer je voor jouw zorgverzekering moet gaan betalen, wordt uiterlijk op 12 november bekend gemaakt. Dat is ook het moment dat je verschillende basisverzekeringen met elkaar kan vergelijken.

Extra verzekeringen?

Als we het over de zorgverzekering hebben, is dat vaak de basisverzekering die voor iedereen verplicht is. Net als vorige jaren kan je ervoor kiezen om je basisverzekering naar eigen behoefte uit te breiden. Dat maakt je premie hoger maar is toch vaak een goed idee. De kans bestaat wel dat je dan ook voor zorg betaalt die niet bij je past en die je nooit nodig zult hebben. Niet iedereen heeft tenslotte behoefte aan kraamzorg, orthodontie of medische zorg in het buitenland.

Bij sommige verzekeraars zoals FBTO kan je daarom aanvullende modules kiezen die je zelf aan het begin van het jaar aan en uit kan zetten. Zo kies je alleen voor die zorg die bij je past en betaal je alleen daarvoor. Voor een klein bedrag extra per maand verzeker je jezelf dan voor modules als Alternatieve geneeswijzen, Gezichtszorg & Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar, Spieren & Gewrichten, Conditie & Fitheid en meer. Dat is een goede manier om te besparen op je zorgkosten.

Eigen risico

Het eigen risico blijft in 2020 hetzelfde en dat is € 385 per jaar. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je eigen risico te verhogen en zo je premie te verlagen.

Heb je recht op zorgtoeslag?

Als je ouder bent dan 18 en een laag inkomen hebt, dan heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Dit moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. De grens waaronder je voor zorgtoeslag in aanmerking komt moet voor 2020 nog bekend gemaakt worden. In 2019 lag de grens bij € 29.562 voor alleenstaanden en € 37.885 voor iemand met een partner. Verder mag je geen eigen vermogen hebben hoger dan € 114.776 voor een alleenstaande of meer dan € 145.136 samen met een partner (in 2019).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *