werkkapitaal

Hoe optimaliseer je het werkkapitaal?

Werkkapitaal is onmisbaar voor je onderneming. Het zorgt ervoor dat de motor blijft draaien.

Vergelijk het met olie. Wanneer je te weinig olie hebt, hapert de machine en wanneer je te veel hebt, gooi je het eigenlijk onnodig weg. In de ideale situatie heb je exact genoeg. In dit artikel lees je waarvoor je werkkapitaal nodig hebt en op welke manier je werkkapitaalfinanciering kunt inzetten om de groei van je bedrijf te optimaliseren.

Het is allereerst goed om duidelijk te maken waar je het werkkapitaal van je onderneming voor gebruikt. Je hebt het nodig om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Denk hierbij aan uitgaven als het betalen van leveranciers, salarissen uitbetalen en het aanvullen van je voorraad. Kort gezegd zijn het de dagelijkse uitgaven van een bedrijf. Je moet er altijd voor zorgen dat je voldoende geld beschikbaar hebt om aan deze verplichtingen te voldoen. Maar het is ook niet goed om voor deze zaken te veel geld apart te zetten. Je kunt dit geld namelijk niet investeren of tegen een gunstige rente wegzetten op de bank. Hierdoor loop je extra winst mis.

Werkkapitaal beïnvloeden

Er zijn diverse manieren waarop je je werkkapitaal kunt beïnvloeden. Zo is je werkkapitaal onder meer afhankelijk van het betalingsgedrag van je klanten. Voor een klant die op tijd zijn rekeningen betaalt, hoef je minder werkkapitaal achter te houden dan bij een klant die altijd laat de rekeningen voldoet. Dit kun je trouwens voor een groot deel laten stroomlijnen door gebruik te maken van een geautomatiseerd facturatiesysteem.

Ook kan het helpen om met je leveranciers af te spreken dat je je rekeningen zo laat mogelijk mag betalen. Op deze manier heb je minder werkkapitaal nodig voor voorraden die nog niet zijn verkocht. Diezelfde voorraden kun je het beste optimaliseren, zodat je nooit te veel op voorraad hebt. Aan de hand van data kun je een goede inschatting maken hoe groot de voorraad voor een bepaald product moet zijn.

Werkkapitaalfinanciering

Er zijn diverse manieren om je werkkapitaal een boost te geven. Een door veel bedrijven gebruikte methode is het aanvragen van een factoring of een zakelijke lening. Een vrij nieuwe manier om aan extra werkkapitaal te komen is een zakelijk krediet. Hierbij stelt de bank een bepaald bedrag beschikbaar en sta je volledig vrij om geld op te nemen en weer af te lossen wanneer het jou uitkomt. Als extra voordeel betaal je alleen rente over het krediet wanneer je het ook daadwerkelijk gebruikt. Dit maakt het voor veel ondernemers een uitstekende werkkapitaalfinanciering.

  1. Voor groeiende ondernemingen kan factoring een oplossing zijn. Anders dan een lening, verkoop je jouw zakelijke facturen (en is er dus geen sprake van terugbetalen van een schuld). Bij het aanvraagproces is het handig om meerdere offertes op te vragen, bijvoorbeeld via een vergelijker zoals http://www.factoring-offerte.nl Dat werkt prettig omdat er vele spelers op de markt actief zijn (en niet alle partijen passend zijn voor jouw situatie).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *