duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen

Als je wilt beleggen kun je via aandelen een stukje eigendom kopen in een bedrijf. Als belegger kun je zelf kiezen welke bedrijven het best aansluiten bij jouw persoonlijke normen en waarden, bijv. wat betreft duurzaamheid.

Maar wat voor mogelijkheden zijn er allemaal om duurzaam te beleggen en hoe weet je of een bedrijf nu duurzaam is of niet? En hoe winstgevend is het?

Wat is duurzaam beleggen nu precies?

Er is geen eenduidige definitie over wat nu precies wel en niet onder duurzaam beleggen valt. Duurzaam beleggen is doorgaans een informele term waarmee bedoeld wordt dat behalve het winstoogmerk er ook rekening gehouden wordt met sociale- en milieucriteria, om er zorg voor te dragen dat ook toekomstige generaties in welvaart en een gezonde omgeving kunnen leven.


3 P’s

Vaak worden de 3 P’s genoemd als kenmerk van ondernemingen waarin geinvesteerd wordt bij duurzaam beleggen:

People

de onderneming gaat sociaal en verantwoord om met mensen binnen en buiten de onderneming. Bijv.: geen uitbuiting maar ondersteuning van werknemers in derde wereld, mensenrechten respecteren en bevorderen.

Planet

de onderneming houdt rekening met de gevolgen voor het (leef)milieu. Bijv.: het bedrijf investeert veel in recycling van materialen en probeert afval te minimaliseren.


Prosperity

de onderneming besteedt zijn gelden, goederen en diensten op een manier waarop een positieve bijdrage wordt geleverd aan de economie en de maatschappij. Bijv. het bedrijf helpt mensen uit moeilijke arbeidsposities aan een baan, draagt bij aan duurzame infrastructuur van een land, en stimuleert de politiek om duurzame investeringen te doen. Vroeger stond de derde P voor ‘Profit’, maar tegenwoordig wordt ‘Properity’ gebruikt om naast economische winst ook de maatschappelijke winst in de afwegingen mee te nemen.

Levert duurzaam beleggen winst op?

Het idee achter de 3 P’s is dat het zowel voor ondernemers als maatschappij langetermijnwinst oplevert. Gelukkig blijkt dat duurzame en financiële resultaten vaak hand in hand gaan: het rendement van investeringen in duurzame bedrijven is in het algemeen nagenoeg gelijk en in een aantal gevallen zelfs beter dan bij traditionele bedrijven. Maar zoals bij elke belegging, moet je altijd goed naar het individuele product kijken.

Enkele voordelen

Het is niet onlogisch dat de meeste duurzame beleggingen het met name op lange termijn juist goed doen. Een goed milieubeleid bespaart namelijk grondstoffen en energie, en daarmee ook kosten. Ook worden mogelijke aansprakelijkheidsrisico’s m.b.t. milieu en omgeving verkleind, door de extra aandacht die duurzame ondernemingen hebben voor mens en natuur. En het duurzame imago van dergelijke ondernemingen is vaak een pluspunt, omdat de bedrijven worden gezien als degelijk, sociaal en betrouwbaar.

Hoe weet ik of een bedrijf duurzaam is?

Bedrijven die hierover openheid willen geven, publiceren vaak een duurzaamheidsverslag. Daarin vertellen ze wat op welke manier ze aandacht besteden aan duurzaamheid en hoeveel ze investeren in maatschappelijk relevante projecten. Daarnaast leggen bedrijven de door hen gehanteerde normen en waarden vaak vast in gedragscodes. Op onze website zulke we regelmatig bedrijven onder de loep nemen die erg vooruitstrevend zijn wat betreft duurzaamheid, of juist helemaal niet. Er zijn ook keurmerken voor duurzame beleggingsproducten, zoals het TransParent keurmerk en het klimaatneutraal keurmerk.

Belastingvoordeel

Beleggingen in duurzame aandelen, aandelenfondsen, of (staats)obligaties worden door de belasting net zo behandeld als andere beleggingen. Ze vallen onder de vermogensrendementsheffing (box 3). Sommige specifieke fondsen, zoals groenfondsen en groencertificaten, kennen een fiscale vrijstelling. Dit zijn door de overheid geselecteerde milieuprojecten. Het rendement hiervan is geheel belastingvrij. Het duurzaam beleggen in producten die fiscale vrijstelling hebben van de overheid wordt ook wel aangeduid als groen beleggen.

Mogelijkheden

Hieronder vind je een lijst van duurzame beleggingsmogelijkheden. Elk van deze mogelijkheden om duurzaam te beleggen zullen we binnenkort in een link veranderen. Je kunt dan op de link klikken voor meer informatie over het betreffende product.

  • groenfondsen: fondsen met fiscaal gunstige overheidsregeling
  • groencertificaten: aparte vorm van duurzaam sparen met fiscale vrijstelling
  • aandelenfondsen
  • obligatiefondsen
  • sociaal-ethische fondsen
  • sector fondsen
  • fsc hout fondsen

Er zijn ook banken zoals de Triodos bank en de ASN bank die alleen investeren in duurzame activiteiten en ondernemingen. Ook bij sommige pensioenfondsen komt er aandacht voor duurzaam beleggen.